Menu
Na słodko

Babka majonezowa bezglutenowa

W ubiegłym roku upiekłam bezglutenową babkę z majonezem po raz pierwszy. Zanim ją spróbowałam, pomyslałam, że to nie może się udać! Czy ciasto z majonezem może być dobre?! W mojej głowie malowała się wizja ciasta posmarowanego warstwą majonezu i tak wyobrażałam sobie smak takiego ciasta. Przyznacie, że nie brzmi to za dobrze. Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że ciasto pięknie wyrosło, jest miękkie, wilgotne i długo świeże. Dodatek majonezu do ciasta zdziałał cuda, a sam jego smak jest całkowicie niewyczuwalny. Nie do uwierzenia, a jednak. Na dodatek robi się je naprawdę szybko!

Jedyne czego nie potrzebujcie przy przedświątecznych przygotowaniach to strata czasu! Pieczenie ciasta z przepisu, w którym trzeba coś ucierać, potem ubijać i nagle okazuje się, że aby coś upiec potrzebna jest godzina! Przyznaję, że sama nie mam za dużo czasu żeby stać w kuchni. Jestem tam nie więcej niż to absolutnie konieczne. To nie będzie skomplikowane ani czasochłonne ciasto. To prosty przepis i żeby ta bezglutenowa babka majonezowa pojawiła się na Waszym stole będziecie potrzebowali łyżki i dwóch misek. Można zrobić to nawet w jednej:) Przygotowanie ciasta zajmie Wam kilka minut bo wystarczy wymieszać suche składniki, potem dodać mokre, dokładnie wymieszać i gotowe. To jak będzie? Robimy?

Babka majonezowa bezglutenowa

Ilość porcji

tortownica z kominem o średnicy 22 cm

Czas przygotowania

10

minutes
Czas pieczenia

45

minutes

Składniki

  • 120 g mąki ryżowej

  • 100 g mąki migdałowej

  • 80 g mąki gryczanej

  • 100 g słodzidła

  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0/5 łyżeczki sody

  • 200 g majonezu

  • 200 g mleka roślinnego

  • sok z 1/2 cytryny

  • 3 jajka

  • 15 g kakao + 2 łyżki mleka

Przygotowanie

  • Formę na babkę z kominem wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub mąką ryżową. Ustaw piekarnik na 170°, grzanie góra dół.
  • W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąki, słodzidło, proszek i sodę). Dodaj majonez, mleko, jajka i cytrynę. Dokładnie wymieszaj. Odejmij ok. połowę ciasta i dodaj do niej kakao i 2 łyżki mleka, wymieszaj.
  • Do formy wlej jasne ciasto, potem ciemne na wierzch i lekko przemieszaj ciasto. Możesz też nakładać ciasto naprzemiennie. Piecz ciasto przez 45-50 min.
  • Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika na kratkę do studzenia. Odczekaj kilka minut i powoli wyjmij ją z formy.

Wskazówki

  • Do ciasta użyłam majonezu Kielecki, który jest dosyć ostry w smaku w porównaniu do innych majonezów a mimo to jego smak jest całkowicie niewyczuwalny.
  • Dokładne wysmarowanie i obsypanie foremki jest kluczowe! Jeśli korzystacie z formy silikonowej możecie pominąć ten etap.
  • Ciasto nie jest bardzo słodkie więc jeśli lubicie słodsze wypieki to śmiało sypnijcie sobie więcej słodzidła.

Gotowi by przetestować ten przepis i aby bezglutenowa, marmurkowa babka majonezowa pojawiła się na Waszym Wielkanocnym stole? A może jest po Świętach i macie w lodówce majonez, na który nikt nie ma ochoty? Do dzieła, niech nie zmarnuje się!

Sprawdźcie też przepis na: wegański mazurek z solonym karmelem, bezglutenową babkę piaskową lub bez-sernik.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz