Menu
Na słodko

Bezglutenowa babka

Święta Wielkanocne od zawsze kojarzyły mi się z babką. Mazurek pojawiał się w moim domu sporadycznie. Z resztą b§abką można podelektować się trochę dłużej, a mazurek to taki w sam raz na raz;) Tradycyjny przepis na piaskowe ciasto opiera się na maśle, jajkach i mące. Zmiana przepisu niby nie jest skomplikowana, ale każda moja próba z pieczeniem dawała całkowicie inny efekt. Aby nie piec ciasta po raz dziesiąty, ryzykując czy zdążę przed Wielkanocą, powiedziałam stop i oto jest. Ten przepis zaskoczył mnie, bo moja bezglutenowa babka piaskowa na oleju jest jednocześnie krucha jak piaskowe ciasto, ale i puszysta niczym biszkopt. Nie spodziewałam się, że uda mi się osiągnąć taki efekt. Jeśli macie ochotę częstujecie się!

Bezglutenowa babka

Ilość porcji

mała forma do babki

Czas przygotowania

15

minutes
Czas gotowania

45

minutes

Składniki

  • 75 g mąki owsianej

  • 75 g mąki ryżowej

  • 2 opakowania budyniu waniliowego / 80 g skrobii ziemniaczanej *

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 5 jajek (M) w temp. pokojowej

  • 80 g ksylitolu / cukru

  • kilka kropli wanilii / cukier waniliowy

  • 100 g oleju

Przygotowanie

  • Formę do babki wysmarowałam dokładnie tłuszczem i obsypałam mąka ryżową.
  • Mąki, proszek do pieczenia i budynie przesiałam przez sito.
  • Jajka ubiłam na puszystą pianę na wysokich obrotach, powoli dosypywałam ksylitol. Ubijałam do rozpuszczenia słodzidła. Do ubitej piany dodałam wanilię i strużką dolewałam olej, mieszając masę na niższych obrotach.
  • Do masy stopniowo dosypywałam mąki, mieszając delikatnie po każdej porcji.
  • Wymieszane ciasto przełożyłam do przygotowanej formy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok 45 min w 170°.

Wskazówki

  • Swoja babkę piekłam w niedużej formie o średnicy ok. 17cm z kominem, z tej porcji wyszło mi też dodatkowo 5 muffinek, idealnych do koszyka na święconkę. Ciasto spokojnie możecie upiec w większej foremce lub keksówce, wydłużcie czas pieczenia o kilka minut. Test suchego patyczka pomoże.
  • Formę wysmarujcie masłem lub margaryną. Przy smarowaniu płynnym olejem może być problem z wyjęciem ciasta. Sprawdziłam to, Wy nie musicie;)
  • * Do babki użyłam budyniu waniliowego, który zawiera skrobię kukurydzianą, to ona nadaje wypiekom kruchości. Jeśli wolicie bardziej zwarte ciasto dodajcie samą skrobię ziemniaczaną i więcej wanilii lub jeden budyń i 50 g skrobii ziemniaczanej.
  • Po dosypaniu mąki, masę mieszajcie tylko tyle, żeby wszystkie składniki połączyły się. Po przelaniu ciasta do formy wstawcie je od razu do nagrzanego piekarnika.
  • Babka przechowywana w zamknięciu jest świeża przez ok 3 dni, dłużej u nas nie wytrzymała bo została zjedzona;)

Jeśli na Waszym wielkanocnym stole musi znaleźć się bezglutenowa babka to wyprobujcie mój przepis. Niech w Święta będzie pysznie!

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz