Święta Wielkanocne od zawsze kojarzyły mi się z babką. Mazurek pojawiał się w moim domu sporadycznie. Z resztą b§abką można podelektować się trochę dłużej, a mazurek to taki w sam raz na raz;) Tradycyjny przepis na piaskowe ciasto opiera się na maśle, jajkach i mące. Zmiana przepisu niby nie jest skomplikowana, ale każda moja próba z pieczeniem dawała całkowicie inny efekt. Aby nie piec ciasta po raz dziesiąty, ryzykując czy zdążę przed Wielkanocą, powiedziałam stop i oto jest. Ten przepis zaskoczył mnie, bo moja bezglutenowa babka piaskowa na oleju jest jednocześnie krucha jak piaskowe ciasto, ale i puszysta niczym biszkopt. Nie spodziewałam się, że uda mi się osiągnąć taki efekt. Jeśli macie ochotę częstujecie się!
Bezglutenowa babka
mała forma do babki
15
minutes45
minutesSkładniki
75 g mąki owsianej
75 g mąki ryżowej
2 opakowania budyniu waniliowego / 80 g skrobii ziemniaczanej *
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek (M) w temp. pokojowej
80 g ksylitolu / cukru
kilka kropli wanilii / cukier waniliowy
100 g oleju
Przygotowanie
- Formę do babki wysmarowałam dokładnie tłuszczem i obsypałam mąka ryżową.
- Mąki, proszek do pieczenia i budynie przesiałam przez sito.
- Jajka ubiłam na puszystą pianę na wysokich obrotach, powoli dosypywałam ksylitol. Ubijałam do rozpuszczenia słodzidła. Do ubitej piany dodałam wanilię i strużką dolewałam olej, mieszając masę na niższych obrotach.
- Do masy stopniowo dosypywałam mąki, mieszając delikatnie po każdej porcji.
- Wymieszane ciasto przełożyłam do przygotowanej formy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok 45 min w 170°.
Wskazówki
- Swoja babkę piekłam w niedużej formie o średnicy ok. 17cm z kominem, z tej porcji wyszło mi też dodatkowo 5 muffinek, idealnych do koszyka na święconkę. Ciasto spokojnie możecie upiec w większej foremce lub keksówce, wydłużcie czas pieczenia o kilka minut. Test suchego patyczka pomoże.
- Formę wysmarujcie masłem lub margaryną. Przy smarowaniu płynnym olejem może być problem z wyjęciem ciasta. Sprawdziłam to, Wy nie musicie;)
- * Do babki użyłam budyniu waniliowego, który zawiera skrobię kukurydzianą, to ona nadaje wypiekom kruchości. Jeśli wolicie bardziej zwarte ciasto dodajcie samą skrobię ziemniaczaną i więcej wanilii lub jeden budyń i 50 g skrobii ziemniaczanej.
- Po dosypaniu mąki, masę mieszajcie tylko tyle, żeby wszystkie składniki połączyły się. Po przelaniu ciasta do formy wstawcie je od razu do nagrzanego piekarnika.
- Babka przechowywana w zamknięciu jest świeża przez ok 3 dni, dłużej u nas nie wytrzymała bo została zjedzona;)
Jeśli na Waszym wielkanocnym stole musi znaleźć się bezglutenowa babka to wyprobujcie mój przepis. Niech w Święta będzie pysznie!
Brak komentarzy