Dzisiaj zapraszam na pyszne, słodkie i aromatyczne śniadanie. Szybki i prosty przepis bo taka jest bezglutenowa granola. W domu jakoś nigdy nie jadaliśmy granoli do śniadania bo najczęściej na naszym stole gości kasza na ciepło z owocami. Jaglanka górą! Płatki z mlekiem mooooże raz na dwa miesiące się trafia, jogurtu nie kupujemy bo te najlepsze, kokosowe u nas są na cenzurowanym. Naszą granolę traktujemy jako przekąskę. Chrupiąca, słodka, aromatyczna. Zjedliśmy połowę porcji zaraz po zrobieniu. Wciąga bardzo!
Bezglutenowa granola bananowa
Ilość porcji
4
Czas przygotowania
10
minutesCzas gotowania
25
minutesSkładniki
1 duży banan
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka masła orzechowego
1,5 szklanki płatków owsianych bg
po garści ulubionych orzechów i suszonych owoców
Przygotowanie
- Do blendera wrzuciłam banana, masło orzechowe i syrop klonowy, zmiksowałam na gładką masę. W misce wymieszałam płatki owsiane z bakaliami. Dodałam masą bananową i dokładnie wymieszałam całość.
- Na dużą blachę z piekarnika wyłożyłam papier do pieczenia i wyłożyłam na niego granolę. Rozłożyłam ją równomiernie, pozostawiając większe, zlepione grudki.
- Piekłam 15min w 150st po czym przemieszałam i piekłam przez kolejne 10 minut lub do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika, zostawiłam granolę do przestudzenia.
- Kiedy będzie już całkowicie zimna przełożyłam ją do szklanego słoika i zamknęłam szczelnie.
Brak komentarzy