Menu
Na słono / Pieczywo / Vegan

Bezglutenowa pizza

Pizza day! 🍕🍕🍕i to taka na grubszym cieście! Bezglutenowa, pyszna, możecie zrobić na grubym, na cienkim cieście, przepis na to pozwala!
Czy tylko ja mam to szczęście, że jedynym wspólnym składnikiem, który zjedzą wszyscy domownicy jest… ciasto?!

  • 120 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżka łuski babki jajowatej
  • 10 g drożdży
  • 250-280 ml wody
  • pół łyżeczki soli

Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie ze szczyptą cukru. Mąki przesiałam do miski, dodałam babkę, wlałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam ciasto. Kiedy składniki dobrze się połączyły dodałam sól i wymieszałam ponownie. Odstawiłam do wyrośnięcia na pół godziny. Wymieszałam ciasto i dłońmi nasmarowanymi oliwą rozłożyłam cienko na papierze do pieczenia na dużej blasze od piekarnika. Posmarowałam sosem i rozłożyłam ulubione dodatki. Piekłam w 220 st przez 18-20 min. W podanych proporcji wyszła mi duża pizza o średnicy ok 35 cm.

Jak dla mnie pizza może być ze wszystkim, na bogato! Póki co serek na cenzurowanym ale dzielnie zastępuje go „parmezan” z orzechów.
A jaka jest Wasza ulubiona pizza?

2 komentarze

  • Weronika
    21 kwietnia 2024 at 12:50

    Witam, czy mogę zastąpić mąkę z ciecierzycy na jakąś inną? Jeśli tak to na jaką? Pozdrawiam

    Reply
    • Marzena
      23 kwietnia 2024 at 11:01

      Spróbuj pomieszać mąkę gryczaną i owsianą po 25 g lub użyj z samej owsianej.

      Reply

Zostaw komentarz