Menu
Pieczywo

Bezglutenowe bułki

Buły, bułki bułeczki! Dobre na śniadanie, dobre na kolację, na przekąskę i do obiadu. Na małego i dużego głoda. Jeśli macie ochotę zjedzcie na słodko lub wytrawnie. Na szybko i żeby zjeść w spokoju. Podsumowując: bezglutenowe bułki, przepis idealny!

  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki sorgo
  • 30 g mąki z kukurydzy
  • 30 g mąki z ciecierzycy
  • 18 g babki jajowatej
  • 10 g drożdży
  • 8 g soli
  • ok. 300-350 ml wody

Drożdże rozpuściłam w 50 ml letniej wody ze szczyptą cukru. Wszystkie suche składniki wymieszałam w misce. Dodałam zaczyn, i większość wody. Ciasto mieszałam kilka minut dodając powoli pozostałą część wody.

Ciasto odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia po czym wymieszałam delikatnie ciasto i uformowałam bułeczki (6-8 w zależności od tego jak duże lubicie) i odstawiłam na pół godziny. Piekłam 25 min w 180 st.


Prosty przepis na bezglutenowe bułki, jedna miska, bez glutenu, 1,5 godziny i uśmiech na buzi murowany!

Jeśli macie ochotę na większą formę sprawdźcie moje pozostałe przepisy na bezglutenowe pieczywo. Znajdziecie tam chleby na zakwasie i na drożdżach, bułki i placki.

2 komentarze

  • Ania10525
    26 lipca 2022 at 19:33

    Drożdże sypkie czy świeże?

    Reply
    • Marzena
      1 sierpnia 2022 at 22:11

      W tym przepisie użyłam świeżych drożdży.

      Reply

Zostaw komentarz