Buły, bułki bułeczki! Dobre na śniadanie, dobre na kolację, na przekąskę i do obiadu. Na małego i dużego głoda. Jeśli macie ochotę zjedzcie na słodko lub wytrawnie. Na szybko i żeby zjeść w spokoju. Podsumowując: bezglutenowe bułki, przepis idealny!
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki sorgo
- 30 g mąki z kukurydzy
- 30 g mąki z ciecierzycy
- 18 g babki jajowatej
- 10 g drożdży
- 8 g soli
- ok. 300-350 ml wody
Drożdże rozpuściłam w 50 ml letniej wody ze szczyptą cukru. Wszystkie suche składniki wymieszałam w misce. Dodałam zaczyn, i większość wody. Ciasto mieszałam kilka minut dodając powoli pozostałą część wody.
Ciasto odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia po czym wymieszałam delikatnie ciasto i uformowałam bułeczki (6-8 w zależności od tego jak duże lubicie) i odstawiłam na pół godziny. Piekłam 25 min w 180 st.
Prosty przepis na bezglutenowe bułki, jedna miska, bez glutenu, 1,5 godziny i uśmiech na buzi murowany!
Jeśli macie ochotę na większą formę sprawdźcie moje pozostałe przepisy na bezglutenowe pieczywo. Znajdziecie tam chleby na zakwasie i na drożdżach, bułki i placki.
2 komentarze
Ania10525
26 lipca 2022 at 19:33Drożdże sypkie czy świeże?
Marzena
1 sierpnia 2022 at 22:11W tym przepisie użyłam świeżych drożdży.