Moje najulubieńsze! ❤️ Lekkie jak puch, mięciutkie a zarazem chrupiące, bez glutenu i wegańskie! Najpyszniejszy przepis świata! Pyyyycha! 😋 U nas obowiązkowa pozycja w menu przynajmniej raz w tygodniu! Ten przepis na bezglutenowe gofry bez jajek i mleka to u na prawdziwy hit!
Bezglutenowe gofry bez jajek i mleka
Ilość porcji
4
Czas przygotowania
10
minutesCzas gotowania
10
minutesSkładniki
160 g mąki ryżowej
100 g mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130 g musu jabłkowego
250 g mleka roślinnego
30 g oleju
70 g aquafaby
Przygotowanie
- Krok pierwszy najważniejszy: włączyłam gofrownicę.
- Suche składniki wymieszałam w misce, dodałam mleko, olej i mus jabłkowy. Aquafabę ubiłam na sztywną pianę i dodawałam stopniowo do ciasta delikatnie mieszając. Rozgrzaną gofrownicę posmarowałam olejem z obu stron i nakładałam porcje ciasta. Piekłam gofry dopóki para nie przestała wydobywać się z gofrownicy plus ok minutę.
Wskazówki
- Nie dodawałam słodzidła bo mus jabłkowy sam w sobie jest słodki ale jeśli lubicie na słodko, to nie żałujcie i sypnijcie sobie co nieco 😉
- Pamiętajcie, żeby gofrownica była dobrze nagrzana, im większa moc tym gofry wychodzą bardziej chrupiące. U nas gofry robi Dezal.
- Jeśli nie macie dodatkowych nietolerancji ten przepis na bezglutenowe gofry bez jajek i mleka możecie przygotować na zwykłym mleku. Gofry są równie pyszne na jajkach zamiast aquafaby, użyjcie dwóch. Żółtka dodajcie do ciasta, a na koniec białka ubijcie na pianę. Przy podmianie na jajka dodajcie trochę mniej mleka.
Jeśli nie macie gofrownicy, czas na zakupy! Serio, polecam z całego serca. Pamiętajcie, aby wybrać sprzęt o możliwie jak najwyższej mocy. To ważne przy gofrach bez glutenu. A jeśli głód zajrzał Wam w oczy sprawdźcie mój przepis na bezglutenowe placki z cukinii.
Mniam, mniam!
12 komentarzy
Informacje
2 lutego 2022 at 10:24Czy wiesz, że tworzysz ciekawe i oryginalne treści, wkład jaki wnosisz w społeczność blogową zasługuję na podziw i szacunek,trzymaj tak dalej i nie zasypiaj gruszek w popiele. Dzięki!
Marzena
5 lutego 2022 at 22:36Bardzo dziękuję Ci za dobre słowo! To zawsze buduje i dodaje skrzydeł do dalszej pracy!
Agnieszka
1 sierpnia 2022 at 14:06Czy można zrobić bez musu jabłkowego lub czymś go zastąpić?
Marzena
1 sierpnia 2022 at 22:28Jeśli nie masz gotowego musu możesz zrobić go samodzielnie (duże jabłko zetrzyj na drobnych oczkach i podduś kilka minut żeby dobrze rozpadło się i odparowało wodę) Możesz sprobować też z bananem, ale ja nie probowałam.
Anonim
10 grudnia 2022 at 21:32Naprawdę SUPER ogromne dzięki
Marzena
11 grudnia 2022 at 12:33Też je bardzo lubimy!
Magda
13 maja 2023 at 12:39Jaką mąkę mogę użyć zamiast ryżowej?
Marzena
16 maja 2023 at 21:47Nie robiłam gofrów z tego przepisu zamieniając mąkę ryżową na inną. Możesz próbować gryczanej lub sorgo, ale nie wiem wtedy jak z ilością mleka, no i gofry mogą nie wyjść już takie leciutkie. Jeśli podejmiesz próbę zamiany, daj znać jak wyszły, może ktoś skorzysta z Twojego doświadczenia 🙂
Marta
11 czerwca 2023 at 21:46Czym mogę zastąpić mus jabłkowy? U nas niestety alergia na jabłka. Gruszka się nada? Co tak właściwie dają te jabłka w gofrach?
Marzena
11 czerwca 2023 at 22:37Mus jabłkowy spokojnie możesz zastąpić bananem lub pure z dyni. Mus z jabłek dodaje słodyczy gofrom ale tez troche skleja ciasto. Z gruszką nigdy nie robiłam.
Kasia
18 sierpnia 2024 at 10:03Kolejny rewelacyjny przepis, który nie zawiódł. 🙂 Właśnie zrobiłam gofry, wyszły przepyszne i bardzo chrupiące. Mus z jabłek zastąpiłam bananem.
Marzena
18 sierpnia 2024 at 22:30Cieszę się, że sięgnęłaś po jeden z moich ulubionych przepisów na blogu. Uwielbiam ten przepis właśnie za chrupkość i lekkość gofrów!