Dzisiaj orzechowe ciasteczka! Ten przepis na bezglutenowe herbatniki, ciastka jest tak dobry, że aż szkoda ich nie zrobić! Są bardzo aromatyczne. W całym domu unosił się zapach miodu i orzechów… pycha! Koniecznie je wypróbujcie!
- 160 g mąki ryżowej
- 40 g maki kukurydzianej
- 60 g tapioki
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka sody
- 100 g miodu / syropu klonowego
- 50 g masła orzechowego
- 50 g oleju koko/ masła klarowanego
- 40 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jajko
W garnku rozpuściłam tłuszcz, miód i masło orzechowe, gdy składniki połączyły się dodałam mleko, sok z cytryny. Mąki, orzechu i sodę przesiałam do miski, dodałam jeszcze ciepłą (nie gorącą) masę z garnka i jajko. Wymieszałam ciasto i odstawiłam na godzinę do lodówki żeby masa zgęstniała. Ciasto wałkowałam między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, możecie posypać mąką ryżową, na ok 5mm. Piekłam ok. 13 min w 180st.
Dobra wiadomość jest taka, że przepis na te ciastka, bezglutenowe herbatniki jest niemal idealny! Ciasteczka są świeże i miękkie jeśli będziecie je przechowywać w zamkniętym pojemniku. Zła wiadomość jest taka że szybko znikają!
Macie swój ulubiony przepis na ciasteczka? Sprawdźcie jeszcze te ciasteczka owsiane.
2 komentarze
Basia
10 grudnia 2022 at 03:40Czy próbowałaś zastąpić jajko w tym przepisie? Jeśli tak to czym? Dziękuję i pozdrawiam
Marzena
11 grudnia 2022 at 12:29Nie probowałam zamiany. Możesz sprobować z siemieniem lnianym lub dodać więcej mleka ale, powiem szczerze, że nie probowałam.