Menu
Na słodko

Orzechowe herbatniki bezglutenowe

Dzisiaj orzechowe ciasteczka! Ten przepis na bezglutenowe herbatniki, ciastka jest tak dobry, że aż szkoda ich nie zrobić! Są bardzo aromatyczne. W całym domu unosił się zapach miodu i orzechów… pycha! Koniecznie je wypróbujcie!

  • 160 g mąki ryżowej
  • 40 g maki kukurydzianej
  • 60 g tapioki
  • 50 g mielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g miodu / syropu klonowego
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 g oleju koko/ masła klarowanego
  • 40 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko

W garnku rozpuściłam tłuszcz, miód i masło orzechowe, gdy składniki połączyły się dodałam mleko, sok z cytryny. Mąki, orzechu i sodę przesiałam do miski, dodałam jeszcze ciepłą (nie gorącą) masę z garnka i jajko. Wymieszałam ciasto i odstawiłam na godzinę do lodówki żeby masa zgęstniała. Ciasto wałkowałam między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, możecie posypać mąką ryżową, na ok 5mm. Piekłam ok. 13 min w 180st.

Dobra wiadomość jest taka, że przepis na te ciastka, bezglutenowe herbatniki jest niemal idealny! Ciasteczka są świeże i miękkie jeśli będziecie je przechowywać w zamkniętym pojemniku. Zła wiadomość jest taka że szybko znikają!

Macie swój ulubiony przepis na ciasteczka? Sprawdźcie jeszcze te ciasteczka owsiane.

2 komentarze

  • Basia
    10 grudnia 2022 at 03:40

    Czy próbowałaś zastąpić jajko w tym przepisie? Jeśli tak to czym? Dziękuję i pozdrawiam

    Reply
    • Marzena
      11 grudnia 2022 at 12:29

      Nie probowałam zamiany. Możesz sprobować z siemieniem lnianym lub dodać więcej mleka ale, powiem szczerze, że nie probowałam.

      Reply

Zostaw komentarz