Jagodzianki to prawdziwa klasyka polskiej kuchni, która kojarzy się z latem, świeżymi jagodami i sielankowymi wakacjami na wsi. Jednak dla osób z nietolerancją glutenu, delektowanie się tymi pysznymi drożdżówkami może być wyzwaniem. A gdyby tak znalał się przepis idealny na te sezonowe bułeczki? Mięciutkie, bardzo jagodowe, pyszne! Ten przepis na bezglutenowe jagodzianki to będzie hit! Koniec z twardymi bułkami, twardą, białą skórką! Bułeczki są rumiane, puszyste, czyli takie jakie powinny być! Oto przepis na bezglutenowe jagodzianki, który zachwyci Twoje kubki smakowe i sprawi, że lato będzie jeszcze słodsze.
Przygotowanie bezglutenowych jagodzianek nie jest trudne.
Wymaga pewnych modyfikacji w porównaniu do tradycyjnego przepisu ale od tego macie mnie;). Kluczem do sukcesu jest dobranie odpowiednich składników i ich właściwe proporcje, jeśli zależy nam na puszystej białej bułeczce musimy liczyć się z większą ilością skrobii w przepisie. Nie znajdziecie tu dodatku gumy ksantanowej. Mąki bezglutenowe różnią się od pszennej, więc ciasto może wymagać więcej wprawy w formowaniu. Na szczęście w tym wypadku poradzicie sobie bez problemu bo ciasto jest bardzo miękkie ale i sprężyste.
![](https://talerzbezikow.pl/wp-content/uploads/2024/07/jagodzianki-09.jpg)
![](https://talerzbezikow.pl/wp-content/uploads/2024/07/jagodzianki-07-1.jpg)
Jagody to małe, niepozorne owoce, które kryją w sobie ogromne bogactwo składników odżywczych i prozdrowotnych właściwości, dlatego nie żałujcie sobie ich w sezonie! Pieczenie jagodzianek, bez względu na to, czy są bezglutenowe, czy nie, to świetny sposób na spędzenie czasu z dziećmi. Moje uwielbiają lepienie pierogów czy nadziewanie bułeczek:) Wspólne mieszanie składników, formowanie bułeczek i oczekiwanie na ich wyrośnięcie i upieczenie, to chwile, które budują wspomnienia. A zapach świeżo pieczonych jagodzianek unoszący się w kuchni? Bezcenny. To jak będzie? Dołączycie się do jagodziankowego szaleństwa?
Bezglutenowe jagodzianki
8 sztuk
1
hour30
minutes25
minutesSkładniki
120 g skrobii ziemniaczanej
100 g mąki ryżowej
100 g tapioki
50 g mąki gryczanej
80 – 100 g słodzidła
220 g letniego mleka
20 g łupin babki jajowatej
7-8 g suchych drożdży
2 jajka (M)
30 g oleju
jagody (ok pół litrowego słoika), słodzidło i łyżka skrobii
Przygotowanie
- Jagody opłucz i wysusz.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie mąki, skrobie i słodzidło.
- Do mleka dodaj łupiny babki, drożdże i jajka. Wymieszaj dokładnie i odstaw na minutę aż masa wyraźnie zgęstnieje.
- Do mąk dodaj masę z babki i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj olej i wyrabiaj dalej przez 3-4 minuty. Ciasto będzie dosyć lepkie ale po wyrastaniu zgęstnieje i stanie się bardziej plastyczne. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut lub do podwojenia objętości ciasta.
- Blat obsyp skrobią i wyłóż na niego ciasto. Wyrób je dokładnie, podziel na 8 części i uformuj z nich nieduże kulki.
Do jagód dodaj czubatą łyżkę skrobii, która wchłonie nadmiar soku w trakcie pieczenia. Wymieszaj. Z każdej kulki uformuj placuszek o grubości ok 1 cm, na środek nałóż jagody i nieco słodzidła. Zlep dokładnie przeciwległe brzegi ciasta, podobnie jak w pierogach, uformuj podłużne bułeczki i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej łączeniem ciasta do dołu. Bułeczki mogą wydawać się nieduże, ale w pieczeniu urosną. Uformowane bułeczki przykryj czystą ścierką, aby ciasto nie obsychało i odstaw do wyrastania na ok pół godziny. - Rozgrzej piekarnik na 175°. Bułeczki spryskaj wodą i wstaw do nagrzanego piekarnika wyrośnięte bułeczki. Piecz na złoty kolor przez ok. 25 minut. Bułeczki odstaw do wystudzenia na kratce.
Wskazówki
- Do przepisu użyłam erytrolu i łyżkę cukru, ciasto robiłam na oliwie, oleju koko i rozpuszczonym maśle i za każdym razem się udało, ważne, żeby tłuszcz był płynny. Najsmaczniejsze wyszło na maśle.
- Do podsypywania i formowania ciasta używaj jak najmniej skrobii, tylko tyle aby ciasto nie kleiło się do rąk czy blatu. Pamiętaj, aby przy wyrabianiu nie rozciągać ciasta po blacie (tak jak robi się to z pszennym) bo to gwarantuje, że przyklei się.
- Ze względu na dużą lepkość polecam robić ciasto w robocie kuchennym, ręcznie też wyjdą, mogą być nieco mniej puszyste.
- Następnego dnia jagodzianki możecie podgrzać w piekarniki, będą równie pyszne jak pierwszego dnia!
- Latem najlepiej używać świeżych jagód, ale zimą możesz skorzystać z mrożonych – wcześniej rozmroź je i odcedź nadmiar soku.
![](https://talerzbezikow.pl/wp-content/uploads/2024/07/jagodzianki-12.jpg)
![](https://talerzbezikow.pl/wp-content/uploads/2024/07/jagodzianki-10.jpg)
Bezglutenowe jagodzianki to dowód na to, że dieta bezglutenowa nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych smaków. Dzięki odpowiednim składnikom i przepisom, możemy cieszyć się tym klasycznym letnim przysmakiem, nie martwiąc się o zdrowie. Jeśli jeszcze nie próbowałeś bezglutenowych jagodzianek, teraz jest najlepszy moment, aby dać im szansę i odkryć, jak pyszne mogą być. Lato to czas na jagody, a jagodzianki to idealny sposób, aby je wykorzystać. Obiecuję, że do tego przepisu na bezglutenowe jagodzianki będziecie często wracać! Jeśli chodzi o pieczenie tych bułeczek u mnie końca nie widać:) w zimie zamierzam piec bezglutenowe drożdżówki z dżemem.
A może macie ochotę na inne sezonowe słodkości? Polecam pyszne kruche ciasto z owocami lub muffinki z porzeczką.
6 komentarzy
Aga
26 lipca 2024 at 14:30Marzenko czy tapioka jest obowiązkowa w tym przepisie, czy można by było ewentualnie podmienić ją na skrobię ziemniaczaną ?
Piekłam już kilka razy Twój chlebek bezglutenowy na drożdżach, uwielbiam go, jest pyszny 🙂 pozdrawiam Cie serdecznie
Marzena
26 lipca 2024 at 17:50Skrobia z tapioki jest „lżejsza” niż ziemniaczana. Wydaje mi się, że ciasto nie wyjdzie tak samo dobre, zwłaszcza że tapioki jest dużo w przepisie.
Aga
26 lipca 2024 at 18:57Ok, w takim razie wstrzymam się jeszcze z robieniem buleczek, dopóki nie będę w posiadaniu tapioki.
A tak na marginesie jeszcze, to chciałam zaznaczyć, że moje dzisiejsze komentarze, jakie tu zamieściłam, to w ogóle moje pierwsze komentarze jakie napisałam w internecie. 🙂
Oczywiście jak tylko upiekę bułeczki z Twojego przepisu dam znać jak mi poszło.
Mam jeszcze kilka przepisów z Twojego bloga na oku, już się nie mogę doczekać kiedy będę mogła je też wypróbować.
Dziękuję za odpowiedź na moje zapytanie.
Świetny blog, gratuluję !
Marzena
8 sierpnia 2024 at 21:46I jak te jagodzianki? wyszły ;)?
Mi też zabrakło tapioki i użyłam skrobii kukurydzianej. Ciasto wyszło ale nie było takie puszyste i po upieczeniu zrobiło się szybciej suche więc z tym zamienianiem mąk to różnie bywa 😉
Magda
12 sierpnia 2024 at 15:04Nie udzielam się za często w sekcjach komentarzy, ale teraz muszę!
DZIĘKUJĘ ❤️
Twój blog i te wspaniałe przepisy pomagają cieszyć się smakami znanymi i wytęsknionym. Robisz coś wspaniałego 🙂
Marzena
13 sierpnia 2024 at 22:05Dziękuję Ci! Miód na moje serce i ogromna motywacja do dalszej pracy! :*