Macie swoje ulubione śniadanie? Ja bardzo lubię śniadania na słodko. Wtedy właśnie pojawiają się placuszki, gofry albo naleśniki. Znalezienie idealnego przepisu na bezglutenowe naleśniki bez jajek i mleka zajęło mi chwilę, ale to zdecydowanie mój faworyt. Naleśniki są pyszne, bardzo elastyczne, miękkie, cieniutkie i przyjmą każdy farsz, w zależności od tego czy zrobimy je na słodko czy wytrawnie. Ciasto na naleśniki nie zawiera też cukru. W naszym domu każdy naleśnik smarujemy ulubionymi powidłami, serkiem z orzechów lub zjadamy po prostu z owocami. Dużym wzięciem cieszy się też wersja na słono, z ulubioną pastą kanapkową z marchewki lub awokado, do tego góra zieleniny.
Z naleśnikami jest tylko jeden problem. Zawsze brakuje chętnego do ich smażenia 🙂
![](http://i0.wp.com/talerzbezikow.pl/wp-content/uploads/2022/03/nalesniki-10.jpg)
![](http://i0.wp.com/talerzbezikow.pl/wp-content/uploads/2022/03/nalesniki-09.jpg)
Bezglutenowe naleśniki bez jajek
12 sztuk
15
minutes40
minutesSkładniki
120 g maki owsianej
100 g mąki ryżowej
80 g skrobii ziemniaczanej
ok. 630 g mleka roślinnego (może być pół na pół z wodą)
10 g oleju
opcjonalnie słodzidło
Przygotowanie
- Wszystkie mąki przesiałam do miski. Dodałam mleko i olej, najpierw mniej, żeby dokładnie rozprowadzić grudki, potem resztę. Ciasto będzie dosyć rzadkie.
- Masę odstawiłam na ok 15 min.
- Na rozgrzaną patelnię nalewałam po chochelce ciasta i okrężnym ruchem rozlewałam je po patelni. Naleśnik jest gotowy do przekręcenia na drugą stronę kiedy brzegi zaczynają odchodzić od patelni.
Wskazówki
- Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię posmarowałam cienko olejem, póżniej nie będzie już to konieczne. Możecie zrobić też mniejszy naleśnik testowy, żeby sprawdzić, czy patelnia jest już rozgrzana.
- Ważne, żeby przed każdym nabraniem ciasta dokładnie je przemieszać chochelką. Do smażenia użyłam nieprzywierającej patelni do naleśników o średnicy 22 cm.
- Ciasto jest rzadkie i dzięki temu naleśniki będą cieniutkie, do przekręcania ich na drugą stronę używajcie łopatki. Jeśli wolicie grubsze naleśniki na patelnię wlejcie większa ilość ciasta, te grubsze będzie też łatwiej obrócić.
- Usmażone naleśniki możecie przechowywać w lodówce. Ważne, żeby po ich wystudzeniu szczelnie zawinąć talerz z naleśnikami folią spożywczą, tak aby nie obsychały.
Mam nadzieję, że moje bezglutenowe naleśniki bez jajek i mleka na stałe wpiszą się do Waszego menu. Gdybyście mieli ochotę na inny naleśnikowy przepis, sprawdźcie ten na mące kasztanowej.
17 komentarzy
Paulin
11 maja 2022 at 20:21Mam synka z alergią na bmk, gluten i jaja. Dzięki Tobie mój synek w końcu ze smakiem zjada naleśniki ! Do tej pory wszystko lądowało w koszu 🙂
Marzena
13 maja 2022 at 12:11Milo mi to słyszeć! Smacznego:)
Gosia
5 marca 2023 at 13:14Witam, jakiego mleka pani używa do smażenia naleśników? Czy może być migdałowe?
Marzena
7 marca 2023 at 22:55Myślę, że każde będzie ok. Ja najczęściej używam owsianego, sojowego lub migdałowego.
Gosia
18 marca 2023 at 08:19Dziękuję za odpowiedź. Użyłam mogdalowego. Syn zjadł kilka zaraz po smarzeniu a resztę następnego dnia. Naprawdę dobrze smakują 🙂 dziękuję za przepis!
Dorota
3 grudnia 2023 at 06:06Ja, ja, ja,! Mogę smażyć każde ilości, uwielbiam.
Marzena
4 grudnia 2023 at 11:36Tak trzymaj! 🙂
Asia
14 kwietnia 2023 at 19:29Czy można zamienić mąkę owsianą na jakąś inną?
Marzena
15 kwietnia 2023 at 17:49Nie próbowałam zamiany ale możesz spróbować z mąką gryczaną i z ciecierzycy.
Magda
30 maja 2023 at 23:12Na gryczaną
Marta
11 czerwca 2023 at 21:38Co mogę dać zamiast skrobi ziemniaczanej? Niestety u nas ziemniaki uczula.
Marzena
11 czerwca 2023 at 22:41Spróbuj z tapioką ewentualnie możesz użyć skrobii kukurydzianej (mogą być 2 opakowania budyniu w proszuku). Uprzedzam, że żadnej z tych zamian nie próbowałam ale te skrobie mają podobne właściwości 😉
Natalia
7 lipca 2023 at 14:27Czym zastapic make ryżową? Staram się nie używać ryżu i jego pochodnych. Czy sama mąka owsiana będzie ok? Ubolewam, że duzo twoich przepisów i inne bezglutenowe zawierają właśnie make ryżową.
Marcin
10 marca 2024 at 18:19Dziękuję super przepis 😋
Marzena
11 marca 2024 at 16:11Nasze ulubione naleśniki!
Anonim
7 grudnia 2024 at 16:45Mi wogole naleśniki nie wyszły. Może dlatego, że moim olejem była oliwa z oliwek?
Marzena
9 grudnia 2024 at 13:26Olej tutaj nie robie wielkiej różnicy, ja dodaję do ciasta oliwę, olej koko, stopione masło.
Powiedz mi proszę co dokładnie stało się z Twoimi naleśnikami?