Menu
Na słodko

Bezglutenowe placuszki z kwiatami czarnego bzu

Dziś na śniadanie puchate, bezglutenowe placki z kwiatami czarnego bzu. Uwielbiam ten zapach! Zanim ususzę porcję kwiatów na sezon przeziębieniowy pora zabrać trochę dzikiej świeżości do kuchni!
P rabarbarze to kolejny sezonowy przysmak! Próbowaliście już mojego przepisu na ciasto z rabarbarem? Pora nadrobić zaległości! Jeśli nie macie czasu na klasyczne drożdżowe racuchy to łapcie ten przepis na bezglutenowe placuszki z kwiatami czarnego bzu! No i jak nie kochać czerwca? Daje nam tyle smaków i tyle zapachów!

Bezglutenowe placuszki z kwiatami czarnego bzu

Ilość porcji

dla 4 osób

Czas przygotowania

10

minutes
Czas pieczenia

10

minutes

Składniki

  • 90 g mąki ryżowej
    80 g mąki z ciecierzycy
    60 g mąki owsianej
    20 g ksylitolu / innego słodzidła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka
    50 g musu jabłkowego
    260 g mleka roślinnego
    3-5 kwiatostanów kwiatów czarnego bzu

Przygotowanie

  • Z baldachów bzu poodrywaj kwiatuszki.
  • Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia, dodaj mleko, mus, żółtka. wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj kwiatuszki bzu i wymieszaj
  • Białka ubij ze słodzidłem na puszystą, sztywną pianę. Wymieszaj i smaż na powoli na złoty kolor.

Przepis na bezglutenowe placuszki z kwiatami czarnego bzu czeka więc marsz do kuchni:) Zamiast kwiatów bzu możecie dodać owoce albo zrobić gofry! Będzie pożywnie, zdrowo i pysznie!

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz