Dziś na śniadanie puchate, bezglutenowe placki z kwiatami czarnego bzu. Uwielbiam ten zapach! Zanim ususzę porcję kwiatów na sezon przeziębieniowy pora zabrać trochę dzikiej świeżości do kuchni!
P rabarbarze to kolejny sezonowy przysmak! Próbowaliście już mojego przepisu na ciasto z rabarbarem? Pora nadrobić zaległości! Jeśli nie macie czasu na klasyczne drożdżowe racuchy to łapcie ten przepis na bezglutenowe placuszki z kwiatami czarnego bzu! No i jak nie kochać czerwca? Daje nam tyle smaków i tyle zapachów!
Bezglutenowe placuszki z kwiatami czarnego bzu
dla 4 osób
10
minutes10
minutesSkładniki
90 g mąki ryżowej
80 g mąki z ciecierzycy
60 g mąki owsianej
20 g ksylitolu / innego słodzidła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
50 g musu jabłkowego
260 g mleka roślinnego
3-5 kwiatostanów kwiatów czarnego bzu
Przygotowanie
- Z baldachów bzu poodrywaj kwiatuszki.
- Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia, dodaj mleko, mus, żółtka. wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj kwiatuszki bzu i wymieszaj
- Białka ubij ze słodzidłem na puszystą, sztywną pianę. Wymieszaj i smaż na powoli na złoty kolor.
Przepis na bezglutenowe placuszki z kwiatami czarnego bzu czeka więc marsz do kuchni:) Zamiast kwiatów bzu możecie dodać owoce albo zrobić gofry! Będzie pożywnie, zdrowo i pysznie!
Brak komentarzy