Menu
Boże Narodzenie / Na słono / Vegan

Bezglutenowe, wegańskie pierogi „ruskie” z kaszą jaglaną

Uwielbiam pierogi! Z czym by nie były. Nie wiem jak to się dzieje że co by nie zawinąć w ciasto to wyjdzie wow! Niedziela to dzień, kiedy mam trochę więcej czasu na stanie przy garach, i to jest właśnie ten dzień, kiedy powstają pełne talerze pierogów i klusek. Tym razem na tapetę poszła kasza jaglana, której zawsze gotuję więcej. Poniżej znajdziecie przepis na bezglutenowe, wegańskie pierogi ruskie z kaszą jaglaną, czyli to mała wariacja tych pierogów;) Bezglutenowe ciasto na pierogi też nie sprawia problemów, jest elastyczne, miękkie i pyszne!

Bezglutenowe, wegańskie pierogi „ruskie” z kaszą jaglaną

Ilość

30-40 sztuk

Czas przygotowania

30

minutes
Czas pieczenia

40

minutes

Składniki

  • Na ciasto:
    100 g mąki ryżowej
    100 g skrobii ziemniaczanej
    60 g mąki sorgo
    20 g mielonego siemienia lnianego
    10 g łupin babki jajowatej
    łyżka oliwy
    ok 250 g ciepłej wody

Przygotowanie

  • Mąki, mielone siemię lniane i łupiny babki wymieszaj dokładnie w misce. Dodaj ciepłą wodę, wymieszaj łyżką, do ciasta dodaj olej i wyrób je ręcznie. Odstawi na kilka minut.
  • Blat lekko obsyp skrobią, wałkuj na cienko, nakładaj po łyżeczce farszu.
  • Pierogi wrzucaj na wrzątek i gotuj ok 1-2 minuty od wypłynięcia. Po wyjęciu pierogów z gotowania możesz przelać czystą wodą.

Wskazówki

  • Jeśli nie macie gotowego mielonego siemienia lnianego możecie zmielić je dokładnie np. w młynku do kawy lub blenderze.
  • Z podanych proporcji wyjdzie ok 30-40 pierogów, w zależności od wielkości i grubości ciasta.
Na farsz:
  • ok. 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • kostka tofu, ja użyłam wędzonego
  • cebula
  • sok z kiszonych ogórków
  • łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Tofu zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do kaszy jaglanej i dokładnie wymieszaj. Cebulę posiekaj drobniutko i przesmaż na tłuszczu, wystudź. Dodaj do masy z kaszy i tofu, dosyp przyprawy. Możesz dodać kilka łyżek soku z kiszonych ogórków (jeśli nie masz, użyjcie soku z cytryny do smaku).


Na koniec powiem Wam, że przepis na bezglutenowe, wegańskie pierogi ruskie z kaszą jaglaną to tylko podpowiedź i możecie nadziać je swoim ulubionym farszem. U mnie „ruskie” z kaszy oraz farsz z kapusty i grzybów, ale równie często w środku lądują jagody. Zobaczcie tez ten przepis na ciasto pierogowe, właśnie z jagodami. Do tego przepisu mnie będziecie potrzebować ani łupin babki ani siemienia, wystarczy skrobia.

Sprawdźcie też koniecznie mój przepis na bezglutenowe uszka, to ciasto również idealnie nadaje się do pierogów!

2 komentarze

  • Hanna
    11 lutego 2022 at 10:04

    A co gdy odpada ryżowa?

    Reply
    • Marzena
      15 lutego 2022 at 13:59

      Nie robiłam tego ciasta na pierogi bez mąki ryżowej. Możesz spróbować zamienić ją na 50g mąki gryczanej i 50 owsianej /sorgo. Kontroluj ilość wody, bo każda z tych mąk inaczej chłonie płyn.

      Reply

Zostaw komentarz