Oto i on! Piękny, okrągły, pachnący, mięciutki w środku z chrupiąca skórką i co najważniejsze bezglutenowy.
Mam już trochę doświadczenia w bezglutenowych chlebach, ale przecież zawsze może wyjść lepiej. No i wyszło! Częstujcie się, to jeden z moich pierwszych ale jednocześnie najlepszy przepis na bezglutenowy chleb na drożdżach.
Bezglutenowy chleb na drożdżach
4
30
minutes3
hoursSkładniki
100g mąki ryżowej
100 g skrobi ziemniaczanej
50 g mąki jaglanej
40 g mąki gryczanej
30 g mąki z ciecierzycy
20 g łupin babki jajowatej
10 g soli
7 g suchych drożdży
400 g letniej wody
Przygotowanie
- Wymieszałam w misce wszystkie suche składniki i stopniowo wlewałam wodę (najpierw wlałam 300 ml i potem dolewałam w miarę wyrabiania). Wyrabiałam ciasto kilka minut i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie złożyłam ciasto na chleb w kopertę (posypałam mąką blat, rozłożyłam ciasto na płaski placek i złożyłam najpierw górny brzeg do środka, potem dolny, prawy i lewy, uformowałam z niego kulkę). Ciasto odstawiłam w koszyczku do ponownego wyrastania na ok 40 min.
- 15 min przed upływem tego czasu nastawiłam piekarnik na 230 st z naczyniem w którym piekłam chleb (u mnie małe okrągłe naczynie żaroodporne z pokrywką!). Wyjęłam gorące naczynie i przełożyłam chleb z koszyczka na papier do pieczenia, potem ostrożnie do naczynia, nakryłam rozgrzaną pokrywką i wstawiłam do pieczenia na 25 minut. Po tym czasie zdjęłam pokrywę i piekłam jeszcze w 200 st przez 25 min lub do uzyskania odpowiedniego koloru skórki.
- Chleb studziłam na kratce.
Powiem szczerze, że dawno nie byłam tak zadowolona z chleba! Ten przepis na bezglutenowy chleb na drożdżach to pewniak. Może bochenek nie jest zbyt duży ale za to smakuje obłędnie, z chrupiąca skórką, równie dobry następnego dnia!
Jeśli wolicie chleb na zakwasie na blogu znajdziecie kilka przepisów, wyprobujcie
- Bezglutenowy chleb na zakwasie
- Chleb na zakwasie bez glutenu ten jest lekko gryczany
- Bezglutenowy chleb na zakwasie z żurawiną i orzechami
5 komentarzy
Malwina
20 listopada 2023 at 08:19Na jaką wielkość garnka są te proporcje? Czy jeśli zrobię z podwójnej porcji, muszę pięć 2 razy dłużej? Pozdrawiam
Marzena
22 listopada 2023 at 22:01Ten chleb piekłam w małym naczyniu żaroodpornym o średnicy ok. 20cm ale można upiec też w większym. Z tego przepisu chlebek nie jest za duży. Jeśli chodzi o czas pieczenia nie ma potrzeby aby go podwajać. Myślę, że dodatkowe 15 – 20 min byłoby ok.
Większe proporcje na chleb na drożdżach są w tym przepisie: https://talerzbezikow.pl/chleb-bezglutenowy-na-drozdzach-szybki-pyszny-i-niezawodny/ daj tylko troszkę mniej wody jeśli chcesz upiec go w garnku.
Kasia
25 listopada 2023 at 20:38Czy można dać więcej mąki gryczanej zamiast z ciecierzycy? Czy wtedy dodać więcej wody czy zostawić tak jak w przepisie?
Marzena
26 listopada 2023 at 22:00Możesz zamienić mąki, wody daj troszkę mniej. Polecam też inny, niezawodny przepis na chleb na drożdżach https://talerzbezikow.pl/chleb-bezglutenowy-na-drozdzach-szybki-pyszny-i-niezawodny/
اخبار ورزشی شبکه ۳ ساعت چنده
31 grudnia 2024 at 08:41It’s an awesome article in favor of all the online visitors; they will take benefit from it I am sure.