Jak święta to tylko z makowcem! Mój przepis jest bez glutenu, bez mleka, bez cukru i bez jajek, więc więcej osób będzie mogło gościć to pyszne ciasto na swoim świątecznym stole. Aromatyczna, słodka masa makowa, zawinięta w puszyste drożdżowe ciasto. Czy trzeba czegoś więcej? Pycha! Gwarantuję, że ten bezglutenowy makowiec podbije Wasze serca!
![](https://talerzbezikow.pl/wp-content/uploads/2021/12/DSC_0782-819x1024.jpg)
![](https://talerzbezikow.pl/wp-content/uploads/2021/12/DSC_0773-819x1024.jpg)
Bezglutenowy makowiec świąteczny
Wielkość
keksówka
Czas przygotowania
50
minutesCzas pieczenia
40
minutes- Ciasto:
100 g skrobii ziemniaczanej
80 g mąki migdałowej
50 g maki ryżowej
40 g mąki owsianej
40 g maki gryczanej
50 g ksylitolu / cukru
20 g łupin babki jajowatej
4 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mleka roślinnego
1 średni banan (ok 80-100 g)
- Nadzienie do makowca:
domowa masa makowa
1 średnie jabłko
2 łyżki skrobii ziemniaczanej
Przygotowanie
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki na ciasto (mąki, skrobię, proszek do pieczenia, słodzidło, drożdże, babkę). Do wysokiego pojemnika blendera wrzuci banana, mleko, olej i zblenduj na gładką masę.
- Przelej płynne składniki do suchych i dokładnie wymieszaj ciasto przez kilka minut. Odstaw do wyrastania na ok 45-60 min.
- Przygotuj masę makową. Przepis na domową masę znajdziesz tutaj. Dodaj do niej jabłko starte na drobnych oczkach oraz skrobię. Wymieszaj dokładnie.
- Gdy ciasto będzie już wyraźnie wyrośnięte, przemieszaj je łyżką, po czym wyłóż na blat obsypany skrobią. Ciasto wyrób ręcznie, po czym uformuj je na kształt prostokąta i rozwałkuj na papierze do pieczenia na ok 0,5 cm grubości. Długość jednego boku ciasta dopasowałam do długości foremki, w której piekłam makowiec (u mnie keksówka). Na rozwałkowane ciasto wyłóż masę makową, zostawiając 2 cm wolnego z boku, który ma długość waszej foremki. Ciasto zwinęłam jak roladę, zlepiłam boczne brzegi i przełożyłam do foremki. Odstawiłam do wyrastania na ok pół godziny.
- Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180° przez 45 minut.
- Po upieczeniu zostaw ciasto na kilka minut w foremce, po czym wyjmij razem z papierem do pieczenia. Udekoruj dowolnie dopiero jak ciasto będzie całkowicie wystudzone.
Wskazówki
- Jeśli masę makową przygotowaliście wcześniej, koniecznie wyjmijcie ją z lodówki, żeby się ociepliła. Jeśli nie, zacznijcie od jej przygotowania. Nie piekłam tego makowca z gotową masa makową ale prawdopodobnie będzie potrzebowała więcej skrobii, żeby związać nadmiar wody.
- Najlepiej upiec ten makowiec w keksówce, będzie bezpieczniej i ciasto na pewno nie rozklei się.
Sprawdźcie też inne przepisy na bożonarodzeniowe słodkości:
- Bezglutenowy piernik świąteczny
- Pierniczki bezglutenowe
- Orzechowe, kruche ciasteczka bez glutenu
- Błyskawiczny makowiec prawie japoński
- Wegański „sernik”
Brak komentarzy