Czy jest coś lepszego niż domowe pieczywo? Zapach świeżego, jeszcze gorącego bochenka nie ma sobie równych. Nie kupuję gotowego chleba bg. Na tym tanim boję się spojrzeć na skład, w tym droższym cena bywa zaporowa. Nie pozostaje nic innego jak tylko zakasać rękawy i umączyć się trochę. Wiem, że trzeba na to czasu i cierpliwości ale zdecydowanie warto! Pieczenie chleba wcale nie musi być trudne, wystarczy dobre nastawienie, mąka i trochę czasu. Kto podejmie wyzwanie i wypróbuje mój przepis na bezglutenowy chleb na drożdżach? Mam nadzieję, że polubicie się z nim równie mocno jak ja!
Zależało mi, żeby stworzyć dla Was taki przepis na bezglutenowy chleb, do którego nie będziecie musieli zaglądać za każdym razem kiedy będziecie go piec. Postanowiłam sprawdzić, co się stanie jeśli wymieszam mąki w równych proporcjach. I wyszło genialnie! Moje złote proporcje na idealny bochenek chleba to 5-4-3. Łatwo zapamiętać prawda? 500 g wody, 400 g mąki, 30 g łupin babki, sól i drożdże. Przepis jest prosty, nie wymaga wyszukanych mąk, wystarczy ryżowa, owsiana, gryczana i skrobia ziemniaczana. Przy mąkach jednorodnych wydaje mi się, że to taki zestaw podstawowy, poza tym wystarczy, że zmielicie kaszę gryczaną niepaloną i płatki owsiane i mąka jest! Sam chleb jest mięciutki i puszysty. Dla mnie to chleb idealny!
Chleb bezglutenowy na drożdżach
foremka 11-25 cm
40
minutes1
hourSkładniki:
500 g letniej wody *
100 g mąki ryżowej
100 g mąki owsianej
100 g mąki gryczanej lub z ciecierzycy
100 g skrobii ziemniaczanej
30 g łupin babki jajowatej *
ok. 12 – 15 g soli
7-8 g suchych drożdży
Przygotowanie
- Przygotuj foremkę, wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj ja tłuszczem i obsyp mąką.
- Wymieszaj wszystkie suche składniki (mąki, sól, drożdże, babkę jajowatą), dolej wodę i wyrób przez kilka minut na jednolite ciasto. Początkowo będzie dość rzadkie, ale w miarę wyrabiania będzie gęstniało.
- Ciasto przełóż na blat obsypany mąką, wyrób chwilę. Uformuj w bochenek i włóż do foremki. Mokrymi dłońmi wyrównaj, aby powierzchnia była równa, wilgotna i gładka. Przykryj czystą ściereczka i odstaw do wyrastania na 30-40 min. Czas wyrastania może być rożny w zależności od temperatury w Waszym domu. Lepiej wstawić do pieczenia chleb lekko niedorośnięty niż przerośnięty.
- Rozgrzej piekarnik na 210°. Chleb spryskaj wodą i ostrożnie wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 50 min. Po tym czasie ostrożnie wyjmij chleb z foremki i dopiecz jeszcze przez 10 min.
- Chleb wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia na kilka godzin.
Wskazówki
- * Jeśli robisz ten chleb używając tylko mąk z Moncana użyj 520 g wody do ciasta właściwego i 25 g mielonych łupin babki jajowatej.
* Jeśli używasz innych mąk ale mielonej łupiny babki jajowatej z Moncana użyj jej 25 g i nie zmieniaj ilości wody do ciasta właściwego (ok. 500g). - Jedną z mąk możecie wymienić na swoją ulubioną lub dać w proporcjach 50 g plus 50 g. Mój stały zestaw to mąka ryżowa, owsiana, skrobia plus inna mąka. Tu najczęściej używam mąki gryczanej, z ciecierzycy, czasem dodaję sorgo, pojedynczo lub ich mieszanki. Jeśli mielicie kaszę lub płatki na mąkę przesiejcie ją przez drobne sitko. Nie zwiększajcie jednak ilości wody, czasem trzeba dodać jej odrobinę mniej. Do ciasta możecie dodać też garść ulubionych ziaren.
- Chleb najlepiej pokroić kiedy będzie już całkowicie wystudzony. Zbyt wcześnie krojony może kleić się do noża i mieć wilgotny, grudkowaty środek. Ja najczęściej piekę go późnym wieczorem i jemy go na śniadanie lub ok południa i jest do kolacji.
- Ciasto na chleb możecie zagnieść w robocie kuchennym z hakiem lub termorobocie (ja włączam na dwa cykle zagniatania ciasta)
Kogo namówiłam na pyszny, mięciutki chleb? Kto wypróbuje ten przepis na bezglutenowy chleb na drożdżach? Koniecznie dajcie znać, czy Wam smakuje.
Na blogu znajdziecie też inne przepisy na pieczywo bez glutenu, o tutaj.
61 komentarzy
Ela
11 lutego 2023 at 21:26Wypróbuję na pewno. Jakiej konkretnie używasz łupiny i mąki gryczanej bo chleb wydaje się jasny? Ja często kupuje łuskę i okazuje się że jest ciemniejsza niż poprzednie opakowanie tej samej firmy. Dla mnie to nie problem ale córka lubi jasne pieczywo.
Marzena
12 lutego 2023 at 17:22Doskonale Cię rozumiem z tą babką. Też zauważyłam, że kolor babki różni się pomiędzy partiami produktu. Do tej pory korzystałam z babki z Pięciu Przemian ale mam wrażenie, że z każdym zakupem ciemniej co raz bardziej. Teraz kupiłam taką z żółtym opakowaniu (chyba z Bio Planet) i jest troszkę jaśniejsza niż te poprzednie.
Mąkę gryczaną mam z Bio Planet (bez certyfikatu) albo mielę kaszę niepaloną na mąkę i przesiewam przez drobne sito.
Jeśli chcesz możesz dodać do ciasta łyżkę octu jabłkowego, odrobine rozjaśni ciasto ale nie wpłynie na smak.
Ela
19 lutego 2023 at 18:58Dziękuję za wskazówkę z octem, wypróbuję:) też mam łuskę z pięciu przemian i takie same obserwacje. Wcześniej próbowałam psyllium z Sano gluten free ale tam łuska jest mielona co w ogóle jakby nasila ten ciemny kolor. Córka ma celiakię więc jesteśmy ostrożni z Bio Planet bo mają rozne oznaczenia, czasem są ostrzeżenia o możliwym zanieczyszczeniu czasem nie. I ta łuska tak ma ani nie jest oznaczona jako bg ani że „może zawierać” :/ Dzięki za wszystkie wskazówki będę testować 🙂
Olga
1 marca 2023 at 20:37Czy zamiast babki jajowate można użyć babki płesznik np zmielonej?
Magda
3 marca 2023 at 21:21Czy babke jajowata mozna zastapić siemiem lnianym zlocistym? Zmielonym czy w ziarnach i czy taka sama gramatura?
Marzena
3 marca 2023 at 22:15Szczerze to nie wiem, bo nie robiłam tego chleba z siemieniem i nie wiem jaki byłby końcowy wypiek. Wydaje mi się, że siemię nie ma aż takich silnych właściwości wiążących jak babka. Jeśli będziesz próbowała to lepiej sprawdzi się siemię mielone i zacznij z mniejszą ilością wody.
Gabi
25 kwietnia 2023 at 15:50Zmielone siemie daje rade. Wody dałam tyle samo. Chleb bardzo smaczny
Marzena
6 maja 2023 at 11:52To bardzo dobra wiadomość! 🙂
Marzena
3 marca 2023 at 22:22Nigdy nie używałam babki płesznik ale chyba mają podobne właściwości jeśli chodzi o chłonność wody. Na początek możesz sprobować z mniejszą ilością wody. Do wypieków nie sprawdzą się całe ziarna, tylko beżowe, mielone łupiny.
Anonim
8 lipca 2023 at 09:51Bardzo dobry chlebek …..szybko się robi
Marzena
15 lipca 2023 at 18:14Cieszy mnie to!
Dorota
10 lipca 2023 at 13:49Najlepszy przepis jaki próbowałam a piekę bezglutenowe chleby od pięciu lat. Musze spróbować jeszcze na zakwasie które uczyłam się piec przez pół roku ale teraz sobie odpuściłam bo są pracochłonne i czasami ,, kapryśne” . Pozdrawiam
Marzena
15 lipca 2023 at 18:16Och, taki komentarz to miód na moje serce! Ja sama z braku czasu też zakwas narazie odpuszczam. Ale na pewno do niego wrócę!
Aneta
4 sierpnia 2023 at 23:45Czy probowała Pani użyć innej mąki zamiast owsianej?
Marzena
9 sierpnia 2023 at 21:42Tak! Ten przepis daje naprawdę duże możliwości i za to go tak lubię! 🙂 Jedyne czego zawsze się trzymam to niezmienne proporcje skrobii i mąki ryżowej. Pozostałe 200 g mieszam to co mam pod ręką w zmiennych proporcjach (czasem sypię nawet 4 mąki jeśli mam jakieś końcówki do wykorzystania) i zawsze wychodzi! Jeśli ciasto wydaje się zbyt rzadkie, można sypnąć trochę nasion chia albo siemienia.
Aziul
26 września 2023 at 13:18Jakimi mąkami zastąpić mąkę ryżową i owsianą?
Marzena
26 września 2023 at 22:22Nie próbowałam zamieniać mąki ryżowej na żadną inną w tym przepisie. Mąkę owsianą zastąp mąką, którą lubisz:) osobiście zamiast owsianej dodaję mąkę z ciecierzycy, sorgo, komosy a najlepszy efekt jest gdy mieszam po trochu każdej.
Rita
19 października 2023 at 09:22Dzień Dobry.
Ciesze się, że znalazłam tą stronę. Jestem Nowa 🙂 Dopiero zaczynam, próbuję się uczyć żyć bez glutenu i wszystko zrozumieć. Ale jak? Skoro tego glutenu nawet nie widać. Mam już wszystkie mąki świata, te bezglutenowe, i wiele innych składników na chleb ale ciągle nie mogę się zdobyć na zakup babki. Trochę mnie przeraża, jak pająki 🙁
Czy można jej nie dodawać? Czy chleb ma szansę bez tego chwastu.
Proszę, pomóżcie 🙂
Marzena
21 października 2023 at 21:24Głowa so góry! Początki rzeczywiście mogą wdawać się trudne ale z każdym kolejnym dniem będzie łatwiej:) Wszystko to kwestia przyzwyczajenia!
Czy babka jajowatej jest niezbędna? Jeśli zależy Ci na dobrej strukturze chleba to zedcydowanie tak! Osobiscie nie wyobrażam sobie pieczenia chleba bez niej! Idealnie skleja ciasto, unosi i zatrzymuje w środku powietrze, przez co wypieki są miekkie i elastyczne. Kilka lat temu nikt nie słyszał o łupinach babki i chleby też się piekło i też się udawały, z jakim efektem to nie wiem. Moja bezglutenowa przygoda aż tak daleko nie sięga 😉
Potrakruj łupiny babki jako jeszcze jedną z bezglutenowych mąk i nie myśl o niej negatywnie! Pomyśl, że to brakujący składnik w przepisie, którego szukałaś i dzięki niemu wreszcie upieczesz swój domowy chleb.
Trzymam kciuki!
Rita
27 października 2023 at 13:55Strasznie Ci dziękuje za ciepłe słowa. Tyle ciepłych słów.
Po kilku próbach i tyluż przepisach (bez babki) wciąż wychodzą mi takie gliniaste kloce, że nawet głód nie przekonuje córki do jedzenia 🙁
Trudno. Zamknę oczy, zapomnę jak wygląda „żywa” babka i do dzieła.
Ale kciuki i tak się przydadzą 🙂
Kasia
10 maja 2024 at 14:23A jak wygląda „żywa babka”? Przecież to zwykła roślina, jak każda inna. Jak może przerażać? Nie rozumiem. Może mylisz ją z czymś?
Aldona
5 czerwca 2024 at 13:25Ta babka to zwykła roślinka która wymielona jest na takie „płatki” lub mąkę. Dla mnie to po prostu bomba która na super właściwości technologiczne odżywcze i zastępuje ci chemiczne „bindery” używane w przemyśle gluten free . Kupuj szybciutko i spróbuj . Pomyślo tym że jest to taki błonnik dla gluten free diety. Jeśli chcesz kup sobie sobie zmieloną na mąkę i wtedy problem z głowy.
Asia
11 listopada 2023 at 08:09Niedawno odkryłam Twojego bloga, podczas poszukiwań przepisów bezglutenowych. Od lipca dwoje dzieci z celiakią 😞
Mam w planach dzisiaj upiec chlebek, ale mam tylko świeże drożdże, ile powinnam ich dodać?
Marzena
13 listopada 2023 at 08:16Nie piekłam tego chleba na świeżych drożdżach ale zgodnie z przelicznikiem powinno to być 16-18g.
Polecam myślenie o diecie bg jako zdrowym odżywianiu a nie o diecie z wykluczeniami:) Trzymam za Was kciuki!
Elżbieta
28 listopada 2023 at 19:18Kupiłam chleb ze Spiżarni Młodości to nie chleb to cegła. Teraz piękę pani chlebek pięknie urósł.Pewnie będzie dobry. Mam celiakie.
Marzena
29 listopada 2023 at 21:43Część bezglutenowych sklepowych wypieków z prawdziwym chlebem niestety ma niewiele wspólnego. Mam nadzieję, że mój przepis nie zawiedzie! Trzymam kciuki 🙂
Paweł
15 stycznia 2024 at 17:17Fajny przepis. Można go dowolnie modyfikować. Na duży plus, że jest smaczniejszy niż pieczywo dostępne w handlu, no i wychodzi taniej. Polecam.
Marzena
24 stycznia 2024 at 17:13Dziękuję! Mam nadzieję, że chleb z tego przepisu na stałe zagości w Twoim domu:)
Asia
23 stycznia 2024 at 13:33Czy można ten przepis wykorzystać do upieczenia chleba w maszynie do pieczenia?
Marzena
24 stycznia 2024 at 17:12Powiem szczerze, że nie wiem. Nie mam doświadczenia z pieczeniem w takim urządzeniu.
Filip
5 czerwca 2024 at 10:58Ja akurat robię w tefalu, dam znać 😉
Ilona
6 lutego 2024 at 12:47Witam. Chciałabym upiec Pani chlebek bezglutenowy ale nie wiem na jak dużą blaszkę jest przepis. Jakby była Pani tak uprzejma podać wymiary. Pozdrawiam
Marzena
9 lutego 2024 at 12:07Chleb piekłam w foremce ok.11x25cm. Wymiary foremki są podane w karcie przepisu, na górze obok miniatury zdjęcia 😉
Anonim
27 lutego 2024 at 15:29Witam. Mam pytanie o termoobieg. Czy ktoś może piekł na tym trybie? Czy powinno zmniejszyć się temperature na termoobiegu? Pozdrawiam
Marzena
27 lutego 2024 at 22:59Nie polecam pieczenia chleba ani żadnego innego pieczywa z termoobiegiem, może on wysuszać ciasto z zewnątrz. Pieczenie chleba wymaga bardziej stabilnych warunków, polecam tryb góra – dół bez termoobiegu.
Katarzyna
1 marca 2024 at 19:01Witam. Właśnie zainspirowała mnie Pani tym przepisem i wyczekuję efektów 😊 Niestety ł.babki jaj. nigdzie nie udało się zakupić stacjonarnie ale to mnie nie zniechęciło. Dodałam nasiona chia i zobaczymy co z tego będzie, natomiast brakujący składnik zamówiłam przez internet. Niestety muszę odstawić gluten a ten przepis spadł mi dosłownie z nieba. Cieszę się że trafiłam w swoich poszukiwaniach na tą stronę. Oby mój chlebek pięknie się upiekł. Pozdrawiam
Marzena
3 marca 2024 at 22:21Łupiny babki jajowatej są niezastąpionym składnikiem w każdym bezglutenowym chlebie. Chia również ma właściwości zagęszczające ale nie aż tak. Z łupinami chlebek wyjdzie wyśmienity! Zapewniam 🙂
Iza
5 marca 2024 at 21:39Chleb jest przepyszny, dziękuję za przepis 🙂
Marzena
5 marca 2024 at 23:12Cieszę się, że wybrałaś mój przepis! Brawo! Mam nadzieję, że przepis zostanie z Tobą na dłużej:)
Ewelina
14 marca 2024 at 20:21W końcu znalazłam idealny przepis na chleb, który na drugi dzień po upieczeniu nie jest twardy i suchy. Jest przepyszny i trzyma świeżość nawet przez 4 dni!
Polecam wszystkim! 😃 Bo chleb bezglutenowy to ciężki temat.
Bardzo dziękuję za ten przepis 🥰
Marzena
16 marca 2024 at 21:49Cieszę się, że znalazłaś swój chleb! Witamy w gronie bezikowych smakoszy chleba ;D
Sabina
30 marca 2024 at 17:49Chlebuś wychodzi super. Zmieliłam kaszę gryczaną i płatki owsiane bo nie miałam gotowch mąk, ale nie przesiałam. Zamiast babki dałam siemię lniane. Chlebuś wyszedł ciemniejszy niż u Ciebie na zdjęciu. Ale tak pyszny, że pół poszło zaraz po wystygnięciu. Wreszcie mam przepis na chleb. Dziękuję!
Marzena
2 kwietnia 2024 at 22:55Cieszę się, że do mnie trafiłaś! Sama też często mielę kaszę i płatki na mąkę ale z siemieniem zamiast babki nie próbowałam. Kolor chleba w dużej mierze zależy właśnie od koloru babki. Nigdy nie zapomnę chleba i ciasta na pierogi w kolorze lekko fioletowym 😀
Marta
29 kwietnia 2024 at 19:22Super przepis, dziękuję! Chleb udał się wspaniale chociaż zaryzykowałam pewne zmiany. Użyłam gotowej mąki bezglutenowej do chleba, o składzie: mąka ryżowa, tapioka, mąka ziemniaczana i guma ksantanowa. Nie użyłam babki, ale dorzuciłam mieszanki ziaren: słonecznik, dynia, sezam i siemię lniane. Do ciepłej wody dodałam dwie łyżki cukru daktylowego (czy bez żadnego cukru ciasto wyrośnie?). Nie wiedziałam czy drożdże będą mogły użyć cukru daktylowego, bo on się nie rozpuszcza (to są drobno zmielone daktyle), ale pomyślałam że może gorąca woda naciągnie słodyczy do czasu aż ostygnie. Chleb wyszedł z chrupiącą skórką, i miękki w środku, przepyszny! Zdecydowanie najlepszy chleb bezglutenowy, i jeden z najlepszych chlebów jakie jadłam w ogóle w życiu. Jeszcze raz serdecznie dziękuję za przepis!
Marzena
7 maja 2024 at 22:36Super, że podjęłaś się modyfikacji i że chlebek się udał. Też czasem robie wersję z ziarnami, bardzo ją lubię.
Co do cukru to tak, ciasto urośnie bez niego. Cukier daktylowy będzie pełnił podobną funkcję, nawet jak zalejesz całe daktyle wodą to po jakimś czasie woda zrobi się słodka. Z tego co pamiętam to drożdże słabiej sobie radzą z ksylitolem. Ciasto urośnie ale może potrzebować więcej czasu.
Anna
14 maja 2024 at 06:50W smaku cebek fajny, ale nie wiem co robię źle że mój nie rośnie… wychodzi taki mały gnieciuchowaty. Jakaś rada?
Chleb wyrabiam i piekę w wypiekaczu do chleba
Marzena
14 maja 2024 at 10:08Nigdy nie robiłam tego chleba w automacie, ale z tego co się orientuję po opiniach, to wypieki bezglutenowe nie za bardzo lubią się z takim urządzeniem. Czasem drożdże potrzebują więcej czasu żeby unieść ciasto (w dużej mierze zależy to od temperatury), drożdże drożdżom też nierówne jeśli chodzi o jakość wypieków. Ciasto na chleb możesz wyrobić w maszynie ale ciasto przełóż do foremki i upiecz w piekarniku, spróbuj i daj znać czy chlebek wygląda lepiej. Powodzenia! 🙂
Anna
14 maja 2024 at 11:18Piekę w tym automacie chleb z mix b firmy schar i wychodzi piękny, puszysty. On jest tam podgrzewany w czasie rośniecie więc zdziwiłam się że nie urósł. Ale spróbuję z piekarniku.
Marzena
14 maja 2024 at 14:45Ciasto na miksie będzie zachowywało się zupełnie inaczej niż ciasto na mąkach jednorodnych, ale skoro ciasto nie rośnie a ma zapewnione optymalne warunki, żeby roso to szła bym w kierunku drożdży, mi raz trafiły się przeterminowane;). Powiedz czy chleb z mojego przepisu robiłaś pierwszy raz, czy problem z niewyrośniętym ciastem się powtarza?
Anna
14 maja 2024 at 20:29Robiłam dwa razy, ale na tym samym.opakowaniu drożdży… Tylko że drożdżowy zaczym w szklance rośnie…
Marzena
15 maja 2024 at 11:44Ok, czyli znalazłaś rozwiązanie swojego problemu! Suche drożdże nie wymagają robienia zaczynu. Przygotuj ciasto zgodnie z przepisem i daj znać jak wyszło:)
Aga
26 lipca 2024 at 14:33Super przepis, chlebek wychodzi bardzo dobry. Dziękuję 🙂
Paulina
31 lipca 2024 at 08:10Mi wyszedł strasznie zlepiony i lekko klejący w środku, zupelnie inny niż na zdjęciu. Nie wiem co mogło być przyczyną
Marzena
8 sierpnia 2024 at 21:43Niedobrze, ale mam nadzieję, że pierwsze niepowodzenie nie zniechęci Cię do dalszych prób. Zaraz coś wymyślimy:)
Powiedz mi czy trzymałaś się przepisu? Czy chleb wyrósł przed włożeniem do piekarnika? Czy po włożeniu do niego jeszcze podrósł, czy już nie ruszył albo opadł?
Asia
27 października 2024 at 06:38Właśnie upiekłam chlebek z przepisu.
Jedna rzecz mnie martwi czy chlebek w środku ma być taki po dotknięciu delikatnie 'mokry’
Tzn wypieczony jest bo wszystko zgodnie z przepisem i wyrósł wysoki 🙂 ale czy może te bezglutenowe takie są.
I czy do posmarowania na górze można użyć jajka? Bo na wodzie się ziarenka nie trzymają. Następnym razem zrobię w środku z ziarnami 🙂 i są wyczuwalne drożdże.
Robiłam wieczorem to dziś na śniadanie będzie idealnie🙂
Super przepis dziękuję.
Marzena
27 października 2024 at 22:04Chleb nie powinien być bardzo wilgotny w środku. Miękisz chleba najczęściej jest wilgotny jeśli chleb piecze się za krótko lub jest za dużo wody w cieście. Każda mąka trochę inaczej chłonie płyn, różni sie stopniem zmielenia, więc nie da się zrobić dwóch takich samych chlebów;) Zwłaszcza mąka owsiana lubi się kleić. Piekarnik, piekarnikowi też nierówny więc polecam następnym razem piec go nieco dłużej, jeśli obawiasz się twardej skórki to po 40 min pieczenia możesz zmniejszyć temperaturę do 190 i piec ok 30 min.
Kasia
5 listopada 2024 at 21:59Chlebek pyszny. Wilgotny, jędrny, po prostu smaczny. Owinięty w ściereczkę zachowuje świeżość kilka dni. Tylko nieco mylące jest zdjęcie na blogu, bo chleb wychodzi ciemny, brązowy, co zapewne jest zasługą mąki gryczanej:)
Marzena
14 listopada 2024 at 22:50Cieszę się, że Wam smakuje, to również nasz ulubionych chleb!
Co do koloru, bardziej obstawiałabym łupinę babki jajowatej. Ona często potrafi spłatać figla i ciasto rzeczywiście wychodzi ciemniejsze. Nie zapomną kiedy na początku swojej bezglutenowej drogi upiekłam… fioletowy chleb! 😀 To było lata temu i łupin babki nie było zbyt wiele do wyboru. Koloru nie zmienia babka z NatVita lub łupina mielona z Moncana.
Na rynku mamy dostępne dwa rodzaje mąki gryczanej: jasną i ciemną. Ja w swoich przepisach używam tylko mąki jasnej z niepalonej kaszy gryczanej i większość przepisów w internecie jest właśnie z tą mąką. Mąka ciemna, z kaszy palonej daje piękny czekoladowy kolor, który uwielbiam i też czasami sięgam po taki chleb.
Maria
30 listopada 2024 at 17:18Dziś piekłam chlebek z Twojego przepisu . Nie wytrzymałam i jak tylko był wyczuwalnie zimny skosztowałam go . To prawdziwy sztos!!!! Cieszę się , że trafiłam na ten przepis 😍
Marzena
9 grudnia 2024 at 13:28Jupiiii! Kolejny smakosz bezikowego chleba!
Katarzyna
13 stycznia 2025 at 17:34Dzień dobry. Jestem od ponad 10 lat na diecie bezglutenowej z powodu celiaki. Piekłam różne chleby z różnych przepisów ale ten bije wszystkie na głowę. Jest mięciutki puszysty jednym słowem super. Ja dodaję do niego ziarna słonecznika i siemienia lnianego. Bardzo dziękuję za ten przepis. Jest Pani wielka. Będę korzystać z Pani przepisów i obserwować co nowego się pojawi. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. 👍