Bezglutenowy chleb na zakwasie. Zjadłoby się, tylko potrzebny jest przepis. No to spisałam;) Chrupiąca skórka, mięciutki środek… mmmm…
Przez kilka miesięcy miałam przerwę od chleba na zakwasie bo mały Bezik odmówił jedzenia takiego wypieku i przeszłam na drożdże. Zakwas, który trzymałam w lodówce padł, więc trzeba było zaczynać od zera. Jeśli nie macie jeszcze zrobionego zakwasu, przygotowałam dla was przepis na zakwas na mące ryżowej i sorgo. To czekanie, aż nowy zakwas zapracuje jak trzeba było najgorsze, ale efekt jest powalający! Smak nie do porównania z innym chlebem bg! No jest moc! Chleb wymaga więcej cierpliwości niż ten na drożdżach ale warto, a pieczenie w zamkniętym naczyniu… magia!
Bezglutenowy chleb na zakwasie
4
3
hours1
hourSkładniki
Zaczyn
100g zakwasu
100g mąki ryżowej
20g mąki owsianej
120g wody
Wszystkie składniki wymieszałam w szklanej misce, przykryłam ścierką i odstawiłam do wyrośnięcia na noc.Ciasto właściwe
50g mąki gryczanej
40g skrobi ziemniaczanej
40g mąki ryżowej
20g mąki z ciecierzycy
20g łusek babki jajowatej
15g mąki owsianej
10-12g soli
1 łyżka oleju
ok 230-260g wody
Przygotowanie
- Wymieszałam w misce wszystkie suche składniki, dodałam zaczyn i stopniowo dolewałam wodę. Mieszałam łyżką przez kilka minut, ciasto gęstniało w trakcie więc stopniowo dolewałam pozostałą część wody. Pod koniec wyrabiania dodałam olej. Wymieszałam całość, odstawiłam na pół godziny.
- Po tym czasie wyłożyłam ciasto na blat obsypany mąką i wyrobiłam ciasto ręcznie, uformowałam je w kulkę. Przełożyłam ją do koszyczka do wyrastania i odstawiłam na kilka godzin (u mnie rósł 4). Kiedy ciasto widocznie podrosło włączyłam piekarnik na 230st z naczyniem w środku. Po ok 20 min naczynie było rozgrzane więc przeniosłam ciasto, zamknęłam w naczyniu i piekłam 20min z pokrywką i 40min bez.
- Upieczony chleb bezglutenowy na zakwasie wyjęłam na kratkę do studzenia i kroiłam po całkowitym wystudzeniu.
Ta chrupiąca skórka…
8 komentarzy
Dorota
28 listopada 2023 at 08:40Mam kilka pytań. 1. Jak długo trzeba wyrabiać ciadto na chleb na blacie? 2. Jakie naczynie polecasz? 3. Nie potrzeba zwilżyć chleba przed włożeniem w naczyniu do piekarnika?
Marzena
29 listopada 2023 at 21:50Chleb wyrabiam do momentu aż będzie „odgazowane”, nigdy nie zastanawiałam się ile to trwa ale myślę, że nie więcej niż 2 minutki 😉
Chleb możesz upiec w naczyniu żaroodpornym albo w zeliwnym garnku. Ja mam garnek z Lidla. Ważne żeby była pokrywka. Dzięki temu wilgoć z chleba nie ucieka do piekarnika i nie trzeba zwilażać go tak jak przy pieczeniu w foremce.
Anonim
30 listopada 2023 at 10:34Jaka może być zatem przyczyna, że mój chleb miał twardą skórkę i dosc zbity środek? Myślałam, że za krótko wyrabiany, ale dłużej to robiłam, niż 2 min. Pieczony w żaroodpornym naczyniu… Hmmm
Marzena
4 grudnia 2023 at 11:40Ważny jest czas i temperatura w jakim ciasto rośnie, a to są bardzo zmienne warunki. Bywa że urośnie w 4 godziny a bywa, że w 8-10 jeśli jest chłodniej. Jeśli chleb był niewyrośnięty to może tu coś się zadziało. Zakładam, że zakwas dobrze pracował?
Bstbsra
6 stycznia 2024 at 03:16Witam
Piekę chleb z tego przepisu już kolejny raz ale mój nie jest taki wysoki jak ten na foto
Po eyjrvih x koszyka rubla da dobrze jest wysoki
Wkładam do żeliwnej patelni nagrzanej z kokryws i po jakimś czasie w piekarniku chleb się rozlewa i wychodzi płaski
Dlaczego co mam zmienić?
Zakwas dodaje żytni i bezglutenowy nie ma różnicy jest taki sam
Barbara
28 października 2024 at 00:04Mam taki sam problem
Podczas pieczenia rozlewa się i wychodzi płaski
Piekę w żeliwnej patelni z pokrywą!
Dodam że chleby na zakwasie z mąki z glutenem
Wychodzą super !
A z tym mam problem
Marzena
29 października 2024 at 22:09Często bywa tak, że mąki mają różną chłonność i przy tej samej ilości mąki co w przepisie wody może być za dużo. Sprobuj zmniejszyć jej ilość lib dodaj więcej mąki gryczanej lub z ciecierzycy. Jeśli nie chcesz eksperymentować kolejny raz, to polecę Ci mój najnowszy przepis na chleb na zakwasie, tyle że pieczony w foremce. https://talerzbezikow.pl/bezglutenowy-chleb-na-zakwasie-najlepszy/
Barbara
6 stycznia 2024 at 03:16Witam
Piekę chleb z tego przepisu już kolejny raz ale mój nie jest taki wysoki jak ten na foto
Po eyjrvih x koszyka rubla da dobrze jest wysoki
Wkładam do żeliwnej patelni nagrzanej z kokryws i po jakimś czasie w piekarniku chleb się rozlewa i wychodzi płaski
Dlaczego co mam zmienić?
Zakwas dodaje żytni i bezglutenowy nie ma różnicy jest taki sam