Dziś zapraszam Was na kolejną kromkę bezglutenowego chleba. I kolejny przepis na chleb. Tym razem z przewagą mąki gryczanej, choć moim zdaniem nie jest ona dominująca w smaku. Chleb pieczony w garze ma mięciutki środek i chrupiącą skórkę czyli coś, za czym było mi najbardziej tęskno. Ale już nie jest! Okrągłe chlebki coraz bardziej kradną moje serce! Praktyka czyni mistrza i z każdym kolejnym bochenkiem czuję się pewniej jeśli chodzi o efekt końcowy! Bardzo polubiliście wcześniejszy chleb na zakwasie i mam nadzieję, że z tym będzie podobnie.
Jeśli nie macie jeszcze zrobionego zakwasu, przygotowałam dla Was przepis na zakwas na mące ryżowej i sorgo/owsianej.
Chleb na zakwasie bez glutenu
4
3
hours40
minutesSkładniki
Zaczyn
100 g zakwasu
100 g mąki (50 g owsianej, 50 g ryżowej)
130 g wody
Wszystkie składniki wymieszałam, nakryłam ścierką i odstawiłam na 6-8 godzin lub na noc.Ciasto właściwe
120 g mąki gryczanej
80 g skrobi ziemniaczanej
20 g łupin babki jajowatej
10 g soli
220-250 g wody
Przygotowanie
- Wszystkie suche składniki wymieszałam dokładnie w misce. Dodałam zaczyn i stopniowo wlewałam wodę mieszając ciasto łyżka przez kilka minut aż zrobiło się zwarte i lekko lepkie. Zaczęłam od mniejszej ilości i dolewałam w miarę jak mąka chłonęła wodę. Ciasto przełożyłam na obsypany mąką blat a potem wyrobiłam je ręcznie przez chwilę. Odstawiłam przykryte na ok godzinę.
- Ciasto przełożyłam na blat, lekko przerobiłam, uformowałam z ciasta kulę i przełożyłam do koszyczka do wyrastania chleba. Odstawiłam go na ok 2,5 godziny lub momentu aż ciasto będzie wyraźnie powiększone (czas może być różny w zależności o temperatury, czasem potrzebne są 4 godziny a czasem 2).
- Pół godziny przed planowanym czasem wypieku, włączyłam piekarnik na 240st z naczyniem z pokrywką, w którym będzie się piekł chleb, musi się dobrze rozgrzać. Po tym czasie ostrożnie wyjęłam naczynie do pieczenia i delikatnie przełożyłam do niego chleb. Nacięłam ciasto, przykryłam pokrywką i wstawiłam do piekarnika na 35 minut. Następnie zdjęłam pokrywkę z naczynia w którym piecze się chleb, zmniejszyłam temperaturę do 200 st i piekłam przez 15-25min. Im chleb dłużej się piecze tym skórka ciemniejsza i bardziej chrupiąca.
- Ostrożnie wyjęłam chleb na kratkę do studzenia i pozwoliłam mu całkowicie wystygnąć przez przynajmniej 1,5 godz.
Wiem, że ten ostatni etap jest trudny, bo chleb już gotowy, piękny, rumiany ale jeśli przekroicie go zbyt szybko w środku będzie wilgotny i lepki. Niech chrupiący dźwięk krojonego chleba będzie dla Was nagrodą za ten czas oczekiwania.
1 Komentarz
Barbara
12 listopada 2023 at 03:58Piekę chleby na zakwasie dość długo ale na zakwasie i bez glutenu piekłam pierwszy raz
Chleb wyszedł bardzo dobry niewiele różni się od tego z glutenem
Bardzo polecam!