Domowe paluszki to chyba najszybciej znikająca przekąska w naszym domu. Czasem nie doczekają do całkowitego wystygnięcia. Dla dzieci przepis na chrupiące bezglutenowe paluszki będzie idealny, w końcu chrupać można zawsze i wszędzie! Z resztą, jeśli są pyszne to nie ma sobie co żałować. Przepis jest prosty, bez jajek, bez mleka, bez glutenu i jest doskonałą bazą, żeby poeksperymentować ze smakiem. Znikają błyskawicznie!
Chrupiące paluszki bezglutenowe
4
10
minutes40
minutesSkładniki
60 g ziaren słonecznika
40 g mąki ryżowej
40 g mąki gryczanej / jaglanej
20 g skrobii ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
100 g wody
15 g oliwy
Jeśli lubicie smakowe dodatki możecie również dodać je do ciasta, ja użyłam łyżeczkę rozmarynu i łyżeczkę płatków drożdżowych
Przygotowanie
- Ziarna słonecznika uprażyłam na suchej patelni i po wystudzeniu zmieliłam w młynku do kawy. Suche składniki wymieszałam w misce, dodałam mokre. Rozłożyłam papier do pieczenia na dużą blachę od piekarnika. Ciasto przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam paluszki o długości ok 15 cm w niedużych odstępach od siebie (ok 1cm).
- Możecie posypać przed pieczeniem sezamem, makiem lub solą jeśli lubicie. Piekłam w 180 st. przez 12 min, potem obróciłam na drugą stronę i dopiekłam przez 10 min.
Wskazówki
- Jeśli nie macie rękawa cukierniczego możecie użyć grubszej torebki foliowej. Po napełnieniu jej ciastem, zsuńcie go do jednego boku, po czym odetnijcie róg. U mnie otwór miał ok 0,5 cm średnicy.
- Z podanych proporcji zapełniłam paluszkami dużą blachę od piekarnika.
Jeśli już zasmakuje Wam ten przepis na domowe bezglutenowe paluszki to koniecznie sprobujecie też dyniowych bezglutenowych krakersów.
Brak komentarzy