Aromatyczne, mocno korzenne, idealne do filiżanki popołudniowej kawy. Pachnące Świętami, rozgrzewające, pyszne. Dziś mam dla Was przepis na bezglutenowe ciasteczka korzenne, całkowicie wegańskie, choć jeśli wolicie możecie przygotować je z miodem, masłem i jajkami. Takie ciasteczka sprawdzą perfekcyjnie się jako świąteczny upominek. Kogo nie ucieszyłby taki słodki drobiazg?
Składniki:
- 90 g mąki gryczanej
- 40 g tapioki
- 30 g skrobii ziemniaczanej
- 50 g mąki migdałowej
- 10 g karobu / kakao
- 1,5 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
- 70 g masła wegańskiego / klarowanego
- 60 g syropu klonowego
- 50 g ksylitolu / cukru brązowego
Jak zrobiłam bezglutenowe, wegańskie ciasteczka korzenne?
Siemię połączyłam z ciepłą wodą i odstawiłam na kilka minut. W garnku rozpuściłam syrop klonowy i ksylitol, dodałam masło. Dokładnie wymieszałam do połączenia składników, odstawiłam do wystudzenia. Do masy dodałam żel z siemienia po czym wymieszałam razem.
Suche składniki wymieszałam w misce (mąki, przyprawy, sodę). Dodałam płynne, wymieszałam. Ciasto powinno ładnie się połączyć ale będzie dosyć rzadkie. Wstawiłam je na 2 godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto przerobiłam chwilę, żeby ociepliło się, nabrało elastyczności. Wałkowałam je cienko (max pół cm) na podsypanym skrobią blacie. Wycięte ciasteczka wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 przez ok 12 min. Z podanych proporcji zapełnicie ciastkami dużą blachę piekarnikową.
Smak tych bezglutenowych ciasteczek korzennych w dużej mierze będzie zależał od przypraw jakich użyjecie. Jeśli lubicie mniej słodkie ciastka to ten przepis będzie właśnie dla Was. Wybierzcie taką przyprawę do piernika, która nie ma w składzie wypełniacza w postaci mąki albo cukru. Jeśli macie wolna chwilę to polecam zrobić własną mieszankę. Ciasteczka z tego przepisu lekko wyrastają, dlatego weźcie to pod uwagę, jeśli planujecie wycinać je foremkami z wytłoczeniami.
Próbowaliście już przepis na bezglutenowe kruche ciasteczka orzechowe? Czy te reniferki nie są urocze? Jeśli wolicie bardziej tradycyjne pierniczki bezglutenowe poczytajcie jak je zrobić.
1 Komentarz
Bujan
2 października 2024 at 18:24Niezłe