Ciastka owsiane z migdałami to przepis na jedną z tych przekąsek, które można przygotować w mgnieniu oka – wystarczy garść podstawowych składników, miska i dobre chęci aby stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Serio! zrobienie ciastek trwa ryle co nagrzanie piekarnika. Nawet osoby bez wielkiego doświadczenia kulinarne mogą z łatwością je upiec, dostosowując składniki do własnych preferencji. Możliwości jest wiele! Możecie dodać czekoladę, orzechy, będzie pysznie!
Jedną z niewątpliwych zalet ciastek owsianych jest ich uniwersalność. Doskonale nadają się jako szybkie drugie śniadanie, dodatek do kawy, zdrowa przekąska lub jako słodki dodatek do szkolnego lunchboxa. Początkowo zrobiłam wersję z jajkiem ale uznałam, że ciasta są tak dobre, że nie mogę pozbawić przepisu tych z Was, którzy jajek nie jedzą. Przepis na ciastka owsiane z migdałami powstał więc w dwóch wersjach i w naszym domu zdania są mocno podzielone, które są lepsze! Znikają tak szybko…
Jeśli macie dzieci koniecznie zaproście je do kuchni! Wspólne pieczenie ciastek nie tylko przynosi mnóstwo frajdy, ale też uczy cierpliwości i buduje piękne wspomnienia. To idealny sposób na spędzenie wspólnego czasu, zwłaszcza w jesienne lub zimowe popołudnia. Z odrobiną przygotowania i dobrym przepisem można przemienić kuchnię w małą piekarnię, pełną zapachu świeżo pieczonych ciastek. A te ciastka owsiane z migdałami pachną wyjątkowo! Cynamon i wanilia, to jest to!
Składniki
100 g płatków owsianych błyskawicznych
100 g mąki migdałowej
20 g skrobii z tapioki
100 g stopionego masła*
1 jajko*
ok. 50 g wybranego słodzidła (u mnie cukier kokosowy i ksylitol)
cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
daktyle, żurawina lub orzechy (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Włącz piekarnik, grzanie góra dół, temperatura 180°
- W misce wymieszaj suche składniki (płatki, skrobię, migdały, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, słodzidło i sól), dodaj roztopione, wystudzone masło i jajko. Posiekaj daktyle lub orzechy jeśli chcesz bogatszą wersję ciastek, dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj.
- Dużą blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia, nakładaj porcje ciasta formując kulki wielkości dużego orzecha włoskiego lub użyj łyżki do lodów. W zależności od wielkości będzie to 10-12 porcji.
- Ciastka piecz na złoty kolor (15-18 min). Po upieczeniu zostaw do wystudzenia.
Wskazówki
- *Jeśli chcecie przygotować wegańską wersję tych ciastek zamiast masła użyjcie 80-90 g rozpuszczonego oleju kokosowego lub innego płynnego tłuszczu. Zamiast jajka weźcie pół rozgniecionego banana (70-80g). Ta wersja ciastek będzie nieco słodsza i bardziej miękka.
Prawda, że będzie szybko i pysznie? Przyznam szczerze, że po tym jak zjedliśmy całą porcję tych ciastek, następnego dnia zrobiłam podwójną porcję. Oczywiście wszystko po to, żeby przetestować dla Was wersję bez jajek… prawda? ;D Jeśli Macie ochotę na inne ciasteczko sprawdźcie przepisy tutaj, klik, klik.
Brak komentarzy