Menu
Na słodko

Gofry z cukinią na słodko – bezglutenowe

Uwielbiam lato za całe mnóstwo warzyw i owoców. Gdzie nie spojrzeć kuszą nas świeże pyszność. Mam z nimi tylko jeden problem. Sezon na niektóre z nich trwa zdecydowanie za krótko. Inaczej jest z cukinią, bo możemy cieszyć się nią praktycznie całe lato! Może tym razem mając cukinię wyprobujecie ten przepis na bezglutenowe gofry z cukinią na słodko?

Dla mnie cukinia to takie warzywo, które można spokojnie wrzucić do każdego dania.

Świetnie sprawdza się na słodko, wytrawnie, jest dosyć neutralna w smaku i można zrobić z niej ciasto czekoladowe, pasztet, dodać do sosu albo ukisić jak ogórki. Moja propozycja na wykorzystanie cukinii to gofry. W końcu kto nie lubi gofrów? Ja uwielbiam, dlatego zachęcam i Was, żeby sprawdzić ten przepis na bezglutenowe gofry z cukinią na słodko. Bedą idealne na dobry początek dnia, lub jego zakończenie.

Tym razem skorzystałam z dawno nieużywanej przeze mnie mąki. W przepisie znajdziecie mąkę jaglaną, która powstaje ze zmielonych ziaren kaszy jaglanej, czyli obłuszczonego prosa, co najważniejsze jest naturalnie bezglutenowa.

Jest kopalnią witamin i mikroelementów, dlatego warto włączyć ją do codziennego menu. Jeśli macie w domu młynek do kawy lub blender wysokoobrotowy, to bez problemu przygotujecie ją w domu, ja sama tak robię. Będzie idealna do placków, naleśników czy właśnie gofrów. Z mąką jaglaną, podobnie jak z kaszą, bywa problem z goryczką w smaku, dlatego jeśli macie sprawdzoną kaszę, to śmiało wykorzystajcie ją do przerobienia na mąkę. W naszym domu kaszę najczęściej gotuję ją na śniadanie, zawsze w większej ilości, aby potem wykorzystać ją do kotletów, kopytek albo deseru na słodko. Do tej pory mąkę jaglaną stosowałam dosyć rzadko ale chyba czas to zmienić.

Gofry z cukinią – bezglutenowe

Ilość porcji

8 sztuk

Czas przygotowania

10

minutes
Czas gotowania

10

minutes

Składniki

  • 75 g mąki owsianej

  • 75 g mąki jaglanej

  • 75 g mąki ryżowej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 jajka

  • 1/2 banana

  • 150 g mleka roślinnego

  • 20 g oleju

  • 150 g cukini

Przygotowanie

  • Włączyłam gofrownicę, żeby była już dobrze rozgrzana, kiedy ciasto będzie gotowe.
  • Cukinię starłam na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszałam mąki i proszek do pieczenia. W blenderze zmiksowałam banana, mleko, żółtka i olej na gładką masę. Dodałam startą cukinię, wymieszałam łyżką.
  • Do suchych składników dodałam mokre i wymieszałam. Białka ubiłam na sztywną pianę i stopniowo dodawałam do ciasta. Dokładnie wymieszałam masę i nakładałam na rozgrzaną gofrownicę. Gofry piekłam 3-5 min lub do momentu, aż para przestanie wydobywać się ze środka.

Wskazówki

  • Jeśli lubicie bardziej słodkie gofry możecie dosypać łyżkę słodzidła.
  • Przed pieczeniem pierwszych gofrów możecie cienko posmarować gofrownicę olejem. Z tej porcji wyszło mi 8-9 kwadratowych gofrów.

Bezglutenowe gofry z cukinią na słodko to idealny przepis na dołożenie dodatkowej porcji warzyw do posiłku. Cukinia to warzywo o dosyć neutralnym smaku, więc nie musicie martwić się, że będzie wyczuwalna w gofrach. Jeśli macie ochotę na inny pomysł na cukinie, sprawdźcie przepis na błyskawiczne placki z cukinią.

2 komentarze

Zostaw komentarz