Uwielbiam lato za całe mnóstwo warzyw i owoców. Gdzie nie spojrzeć kuszą nas świeże pyszność. Mam z nimi tylko jeden problem. Sezon na niektóre z nich trwa zdecydowanie za krótko. Inaczej jest z cukinią, bo możemy cieszyć się nią praktycznie całe lato! Może tym razem mając cukinię wyprobujecie ten przepis na bezglutenowe gofry z cukinią na słodko?
Dla mnie cukinia to takie warzywo, które można spokojnie wrzucić do każdego dania.
Świetnie sprawdza się na słodko, wytrawnie, jest dosyć neutralna w smaku i można zrobić z niej ciasto czekoladowe, pasztet, dodać do sosu albo ukisić jak ogórki. Moja propozycja na wykorzystanie cukinii to gofry. W końcu kto nie lubi gofrów? Ja uwielbiam, dlatego zachęcam i Was, żeby sprawdzić ten przepis na bezglutenowe gofry z cukinią na słodko. Bedą idealne na dobry początek dnia, lub jego zakończenie.
Tym razem skorzystałam z dawno nieużywanej przeze mnie mąki. W przepisie znajdziecie mąkę jaglaną, która powstaje ze zmielonych ziaren kaszy jaglanej, czyli obłuszczonego prosa, co najważniejsze jest naturalnie bezglutenowa.
Jest kopalnią witamin i mikroelementów, dlatego warto włączyć ją do codziennego menu. Jeśli macie w domu młynek do kawy lub blender wysokoobrotowy, to bez problemu przygotujecie ją w domu, ja sama tak robię. Będzie idealna do placków, naleśników czy właśnie gofrów. Z mąką jaglaną, podobnie jak z kaszą, bywa problem z goryczką w smaku, dlatego jeśli macie sprawdzoną kaszę, to śmiało wykorzystajcie ją do przerobienia na mąkę. W naszym domu kaszę najczęściej gotuję ją na śniadanie, zawsze w większej ilości, aby potem wykorzystać ją do kotletów, kopytek albo deseru na słodko. Do tej pory mąkę jaglaną stosowałam dosyć rzadko ale chyba czas to zmienić.
Gofry z cukinią – bezglutenowe
8 sztuk
10
minutes10
minutesSkładniki
75 g mąki owsianej
75 g mąki jaglanej
75 g mąki ryżowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 banana
150 g mleka roślinnego
20 g oleju
150 g cukini
Przygotowanie
- Włączyłam gofrownicę, żeby była już dobrze rozgrzana, kiedy ciasto będzie gotowe.
- Cukinię starłam na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszałam mąki i proszek do pieczenia. W blenderze zmiksowałam banana, mleko, żółtka i olej na gładką masę. Dodałam startą cukinię, wymieszałam łyżką.
- Do suchych składników dodałam mokre i wymieszałam. Białka ubiłam na sztywną pianę i stopniowo dodawałam do ciasta. Dokładnie wymieszałam masę i nakładałam na rozgrzaną gofrownicę. Gofry piekłam 3-5 min lub do momentu, aż para przestanie wydobywać się ze środka.
Wskazówki
- Jeśli lubicie bardziej słodkie gofry możecie dosypać łyżkę słodzidła.
- Przed pieczeniem pierwszych gofrów możecie cienko posmarować gofrownicę olejem. Z tej porcji wyszło mi 8-9 kwadratowych gofrów.
Bezglutenowe gofry z cukinią na słodko to idealny przepis na dołożenie dodatkowej porcji warzyw do posiłku. Cukinia to warzywo o dosyć neutralnym smaku, więc nie musicie martwić się, że będzie wyczuwalna w gofrach. Jeśli macie ochotę na inny pomysł na cukinie, sprawdźcie przepis na błyskawiczne placki z cukinią.
2 komentarze
Anna
9 sierpnia 2023 at 20:46Jajka w przepisie można pominąć?
Marzena
9 sierpnia 2023 at 21:35Nie testowałam tego przepisu bez jajek. Możesz spróbować z ubita aquafabą.
Ten przepis robiłam i z jajkami i bez https://talerzbezikow.pl/bezglutenowe-gofry-bez-jajek-i-mleka-przepis/