Menu
Na słono / Vegan

Jaglane kopytka, kluski z fasoli

Kasza jaglana gości u nas niemal codziennie, najczęściej na śniadanie. Czasem ugotuję jej za dużo, a że w mojej kuchni nic się nie marnuje na stół wjeżdżają najczęściej kopytka lub kotlety warzywne. Na słodko obowiązkowo budyń.
Połączenie kaszy i fasoli to dobry wybór, a taki przepis na kluski to idealna forma, żeby wprowadzić na talerz trochę białka. Jeśli macie dzieci to doskonale mnie zrozumiecie;). Jaglane kopytka, kluski z fasoli sprawdzą się na obiad, na kolację a nawet na śniadanie. Dodajcie swój ulubiony sos, jogurt i brzuszek będzie zadowolony.

Jaglane kopytka, kluski z fasoli

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30

minutes
Czas gotowania

10

minutes

Składniki

  • dwie szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (na sypko)

  • puszka / słoik białej fasoli

  • mąka ziemniaczana i ryżowa

  • kawałek dyni dla koloru lub szczypta kurkumy

Przygotowanie

  • Fasolę dokładnie wypłukałam na sitku pod bieżącą wodą. Razem z zimną kaszą i dynią przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Masę uklepałam w misce, podzieliłam na cztery części, jedną z nich odsunęłam na bok i w to miejsce wsypałam mąki (pół na pół ziemniaczaną i ryżową). Jeśli masa jest za mało zwarta dosypcie więcej mąki ziemniaczanej.
  • Z masy formowałam wałeczki i dzieliłam na mniejsze kawałki. Na koniec jaglane kluski, kopytka z fasoli wrzucałam na osolony wrzątek i gotowałam ok pół minuty od wrzenia wody.



Inną propozycję klusek już pewnie znacie. Tę czarującą kolorem. Jeśli nie, to sprawdźcie przepis na buraczane kluski śląskie.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz