Kasza jaglana gości u nas niemal codziennie, najczęściej na śniadanie. Czasem ugotuję jej za dużo, a że w mojej kuchni nic się nie marnuje na stół wjeżdżają najczęściej kopytka lub kotlety warzywne. Na słodko obowiązkowo budyń.
Połączenie kaszy i fasoli to dobry wybór, a taki przepis na kluski to idealna forma, żeby wprowadzić na talerz trochę białka. Jeśli macie dzieci to doskonale mnie zrozumiecie;). Jaglane kopytka, kluski z fasoli sprawdzą się na obiad, na kolację a nawet na śniadanie. Dodajcie swój ulubiony sos, jogurt i brzuszek będzie zadowolony.
Jaglane kopytka, kluski z fasoli
4
30
minutes10
minutesSkładniki
dwie szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (na sypko)
puszka / słoik białej fasoli
mąka ziemniaczana i ryżowa
kawałek dyni dla koloru lub szczypta kurkumy
Przygotowanie
- Fasolę dokładnie wypłukałam na sitku pod bieżącą wodą. Razem z zimną kaszą i dynią przepuściłam przez maszynkę do mielenia. Masę uklepałam w misce, podzieliłam na cztery części, jedną z nich odsunęłam na bok i w to miejsce wsypałam mąki (pół na pół ziemniaczaną i ryżową). Jeśli masa jest za mało zwarta dosypcie więcej mąki ziemniaczanej.
- Z masy formowałam wałeczki i dzieliłam na mniejsze kawałki. Na koniec jaglane kluski, kopytka z fasoli wrzucałam na osolony wrzątek i gotowałam ok pół minuty od wrzenia wody.
Inną propozycję klusek już pewnie znacie. Tę czarującą kolorem. Jeśli nie, to sprawdźcie przepis na buraczane kluski śląskie.
Brak komentarzy