Menu
Na słono / Vegan

Bezglutenowe kopytka z dynią

Nie uważacie, że im prostsze jedzenie tym lepsze?
Tutaj tylko 3 składniki. Ziemniaki. Dynia. Mąka. Tyle. Tak niewiele, żeby wyczarować pyszny obiad! I ten złoty kolor… 🧡🧡🧡

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 200 g pieczonej dyni
  • ok. 200 g maki ryżowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej

Zimne ziemniaki i dynię przepuściłam przez praskę (może być maszynka do mięsa), dodałam mąki i zagniotłam ciasto. Zrolowałam wałeczki, pocięłam na kawałki i gotowałam do wypłynięcia w osolonej wodzie.
Pamiętajcie, że ilość mąki będzie zależała od wilgotności ziemniaków i dyni. Ja użyłam dyni piżmowej, która po upieczeniu była dosyć sucha.

Smakuje jeszcze lepiej na talerzykach, które mają dużo więcej lat niż ja! Tez macie takie skarby w domu?

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz