Nie uważacie, że im prostsze jedzenie tym lepsze?
Tutaj tylko 3 składniki. Ziemniaki. Dynia. Mąka. Tyle. Tak niewiele, żeby wyczarować pyszny obiad! I ten złoty kolor… 🧡🧡🧡
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g pieczonej dyni
- ok. 200 g maki ryżowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
Zimne ziemniaki i dynię przepuściłam przez praskę (może być maszynka do mięsa), dodałam mąki i zagniotłam ciasto. Zrolowałam wałeczki, pocięłam na kawałki i gotowałam do wypłynięcia w osolonej wodzie.
Pamiętajcie, że ilość mąki będzie zależała od wilgotności ziemniaków i dyni. Ja użyłam dyni piżmowej, która po upieczeniu była dosyć sucha.
Smakuje jeszcze lepiej na talerzykach, które mają dużo więcej lat niż ja! Tez macie takie skarby w domu?
Brak komentarzy