Menu
Na słodko / Vegan

Bezglutenowe kruche ciasteczka bez jajek i mleka

Zgaduję, że wsród Was nie ma osoby, która nie lubiłaby kruchych ciasteczek. Chrupiących, słodkich, takich, które są idealne na codzień i od święta. Jeśli nie zjecie ich od razu to spokojnie poleżą zamknięte w słoiku na trudniejszy czas;) Idealnie smakuja z kubkiem herbaty, ale równie dobrze podczas spaceru. Bezglutenowe, kruche ciasteczka bez jajek i bez mleka posmakuja wszytskim wielbicielom kruchych ciastek a przepis jest prosty i szybki! Wystarczy tylko zagnieść ciasto i do piekarnika! Możecie wyciąć je w ulubione kształty, u nas najczęściej schodzą serduszka i kółeczka. Ciasteczka sa słodkie (jak dla nas) ale śmiało możecie obsypać je słodkim pudrem.

Kruche ciasteczka

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

10

minutes
Czas gotowania

12

minutes

Składniki

  • 120 g mąki owsianej

  • 100 g mąki ryżowej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • 40 g ksylitolu / cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 100 g masła / wegańskiego

  • 50 g masła orzechowego

  • 50 g syropu klonowego

  • kilka kropli wanilii

Przygotowanie

  • W misce wymieszałam mąki, ksylitol, proszek do pieczenia i sól. Dodałam syrop klonowy, wanilię, oba rodzaje masła i szybko zagniotłam jednolite ciasto, które nie powinno kleić się do rąk.
  • Ciasto wałkowałam na ok. 0,5 cm grubości pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wycięłam foremkami i przeniosłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Piekłam na złoty kolor, ok. 11-13 min w piekarniku nagrzanym do 180°, grzanie góra dół.

Wskazówki

  • Jeśli ciasto przy wyrabianiu zrobiło się klejące, wstawcie je na 10 min do lodówki. Ciasto możecie zrobić w robocie, wtedy ciasto nie ociepli się od dłoni.
  • Z tej porcji ciasta zrobiłam ciasteczka na całą, duża piekarnikową blachę. Ciastek może wyjść więcej jeśli rozwałkujecie ciasto cieniej. Możecie też ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć.
  • Po upieczeniu zostawcie ciastka do wystudzenia na blasze, ciepłe ciasteczka będą się kruszyć. Ciasteczka pozostają długo kruche jeśli będziecie przechowywać je w zamkniętym pojemniku.

Kiedy najdzie Was ochota na coś słodkiego koniecznie wyprobujcie mój przepis na bezglutenowe, kruche, wegańskie ciasteczka. Na blogu znajdziecie też przepis na owsiane ciastka, te lubimy równie mocno!

1 Komentarz

  • prosty przepis
    12 stycznia 2025 at 19:17

    Ciekawe spojrzenie na temat, z chęcią poznam więcej szczegółów.

    Reply

Zostaw komentarz