Letnia, bezglutenowa i wegańska tarta z borówkami. Kruche ciasto które przypomina to „prawdziwe” maślane. Sprawdźcie ten przepis!
- 150 g mąki owsianej
- 150 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki pdp
- 100 g syropu klonowego
- 80 g oleju
- 40 g mleka roslinnego
Wymieszałam w misce suche składniki, dodałam mokre i połączyłam w jednolite ciasto. Wylepiłam formę, nakułam i wstawiłam na pół godziny do lodówki. Piekłam 18min w 180st, ale śmiało możecie wydłużyć czas pieczenia o 2-3min.
Po wystudzeniu, na ciasto wylałam gęsty budyń i ułożyłam owoce. Najlepsze jak ciasto nieco zmięknie od kremu, ale jak mus to mus… krójcie!
5 komentarzy
Asia
13 lipca 2023 at 22:24Czy można zastapic mąkę owsianą jakąś inną?
Pozdrawiam!
Marzena
15 lipca 2023 at 18:13Nie próbowałam zamiany więc nie wiem jaki byłby efekt końcowy.
Asia
15 lipca 2023 at 19:56Ok, dziękuję.
Ula
14 grudnia 2024 at 21:16A budyń gotowany na jakim mleku?
Marzena
14 grudnia 2024 at 22:22U mnie roślinne, najczęściej używam migdałowego albo owsianego. Pamiętaj, żeby użyć trochę mniej mleka niż w przepisie na opakowaniu.