Menu
Na słono / Pieczywo

Najlepsza bezglutenowa pizza

Są takie potrawy, które smakują zawsze i ze wszystkim. Jak dla mnie to pierogi, naleśniki i pizza! Dziś zapraszam na płaski, cienki placek z puchatym brzegiem, posmarowany sosem, do tego ulubione dodatki, warzywa, owoce, mięso, ser, zielenina. Co chcecie, co lubicie:) Częstujcie się, ponieważ to moja najlepsze bezglutenowa pizza, przepis sprawdzony po tysiąckroć! Ciasto możecie uformować na cienko, niczym we włoskiej knajpie, ulepcie małe pizzerinki lub zróbcie foccacie z oliwą, będzie pysznie. Poniżej znajdziecie przepis, bo to najlepsza bezglutenowa pizza w internecie;)

  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g skrobii ziemniaczanej
  • 40 g mąki owsianej
  • 40 g mąki gryczanej
  • 6 g soli
  • 4 g suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 15 g łupin babki jajowatej
  • 330 g letniej wody

W niedużej misce babkę jajowatą zalałam wodą, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na bok. W większej misce połączyłam mąkę, drożdże i sól. Dodałam żel z babki i wody oraz olej, następnie całość dokładnie wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia na ok 45 minut.

Dużą blachę piekarnikową wyłożyłam papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przemieszałam, wyjęłam na obsypany mąka blat i wyrabiałam przez chwilę. Uformowałam z ciasta kulę, którą spłaszczyłam i przełożyłam na papier do pieczenia. Ciasto rozpłaszczałam dłonią od środka w kierunki zewnętrznym aż do uzyskania pożądanej grubości i kształtu, pozostawiając przy tym grubsze brzegi. Na koniec na tak przygotowane ciasto rozsmarowałam sos i położyłam ulubione dodatki.

Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 na ok 20 min.

Proporcje są na dużą, okrągłą pizzę o średnicy ok 30-35cm, możecie tez ciasto podzielić na pół i w rezultacie otrzymacie dwie mniejsze pizze.

Sprawdźcie też mój drugi przepis na bezglutenową pizzę, ta w bardziej letnim wydaniu.

Jeśli tak jak ja jesteście na diecie bezmlecznej koniecznie wyprobujcie przepis na wegański ser z orzechów włoskich. Nie żałujcie sobie 😉

4 komentarze

  • Ania10525
    27 lipca 2022 at 19:09

    Super pizza, dzieci zachwycone a że jeszcze glutenozercy to tym większy sukces bo nie narzekają że to nie taka.

    Reply
    • Marzena
      1 sierpnia 2022 at 22:12

      Cieszy mnie to niezmiernie! Dla mnie ten przepis to pewniak bo wszystkim smakuje!

      Reply
  • Mariola
    10 lutego 2024 at 01:07

    Na jakim trybie w piekarniku pieczemy pizze?
    Może być termoobieg? Nie posiadam funkcji góra dół.

    Reply
    • Marzena
      15 lutego 2024 at 22:44

      Nigdy nie piekłam pizzy z termoobiegiem, ale myślę, że też wyjdzie:)

      Reply

Zostaw komentarz