Naleśniki kasztanowe, bezglutenowe i wegańskie. Pyszne! Nie wiem skąd w naszym domu wziął się zwyczaj, że te naleśniki robię tylko w niedziele. Na tygodniu lecimy z innymi mąkami, ale jak niedziela to pojawia się przepis kasztanowy.
- 120 g mąki kasztanowej
- 40 g mąki ryżowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 320 ml mleka roślinnego, u mnie pół na pół z wodą
- 2 łyżki oleju
Mąki przesialam do miski, dolałam mleko i olej, dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kilka minut. Ciasto jest rzadkie ale takie ma być. Smażyłam na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Pamiętajcie, że te naleśniki szybko brązowieją na patelni, dlatego nie trzymajcie ich zbyt długo na ogniu.
U nas podane z waniliowym serkiem wegańskim. Naleśniki same w sobie są słodkie więc nie potrzebują zbyt wielu dodatków.
Brak komentarzy