Delikatne i bardzo aromatyczne! Bezglutenowe, kruche i wegańskie ciasteczka orzechowe. Możecie wyciąć z nich dowolny kształt, ja postawiłam na proste kółeczka, które zamieniłam w świąteczne, orzechowe renifery. Przepis bardzo prosty, wystarczy wszystkie składniki zagnieść razem.
- 120 g mąki gryczanej
- 80 g mielonych orzechów włoskich / laskowych
- 50 g mąki ryżowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki mielonej wanilii/kilka kropli esencji
- 70 g masła / margaryny (temperatura pokojowa)
- 50 g syropu klonowego
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszałam. Dodałam masło, słodzidło i zagniotłam ciasto. Uformowałam w kulę i wstawiłam do lodówki na pół godziny. Ciasto wałkowałam na ok. 0,5 cm grubości, wycięłam kółeczka i przekładałam na blachę piekarnikową wyłożona papierem do pieczenia. Wstawiłam na 18-20 minut do nagrzanego piekarnika na 160° z termoobiegiem.
Ciasteczka są kruche, więc dajcie im odpocząć kilka minut na blasze do pieczenia a dopiero później przełóżcie na kratkę do studzenia. Wegańskie, bezglutenowe i kruche ciasteczka orzechowe możecie przygotować kilka dni przed Świętami i przechowywać je w zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy