Tym razem przepis na bezglutenowe paszteciki. U mnie z soczewicą, ale możecie nadziać tym na co macie ochotę. Najczęściej lądują na naszym stole na kolację, jako dodatek do sałatki albo do zupy. Idealnie sprawdzą się też na świątecznym stole do barszczu.
Paszteciki bez glutenu
Ilość porcji
ok 25 sztuk
Czas przygotowania
40
minutesCzas pieczenia
40
minutesSkładniki
130 g maki owsianej
70 g mąki ryżowej
70 g skrobii ziemniaczanej / tapioki
60 g mąki jaglanej
15 g łupin babki jajowatej
1 łyżeczka soli
8 g suchych drożdży
1 jajko
20 g oliwy
ok. 260 – 280 g wody
Przygotowanie
- Drożdże wsyp do letniej wody ze szczyptą cukru, zamieszaj (nie musisz czekać na zaczyn). Suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj wodę z drożdżami, olej i jajko. Ciasto mieszaj kilka minut, na początku będzie bardzo lepkie. Odstaw do wyrośnięcia na ok pół godziny.
- Wyrośnięte ciasto wyrób jeszcze raz. Blat posyp lekko mąka, podziel na 2 części i z każdej rozwałkuj długi prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Przy dłuższym brzegu nałóż farsz i zwiń w rulon, tak aby łączenie ciasta było na dole. Wałeczek potnij na kawałki i przełóż paszteciki na blachę piekarnikową wyłożona papierem do pieczenia. wierzch możesz posmarować jajkiem i posypać ziarnami lub kminkiem. Odstaw do wyrośnięcia na ok 15-20 min.
- Piecz przez ok. 25 min w 180° do lekkiego zarumienienia.
Wskazówki
- Ciasto na paszteciki jest trochę klejące dlatego podsypcie je koniecznie mąką, ale nie zbyt dużą ilością. Tyle, żeby nie kleiło się do blatu, możecie też wałkować ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Żeby odgrzać / odświeżyć paszteciki wstaw je do piekarnika, spryskaj wodą i odczekaj kilka minut. Możesz też ułożyć je na patelni i podgrzać przez kilka minut na małym płonieniu pod przykryciem.
- Paszteciki nadają się do mrożenia. Wystudzone zapakuj w woreczek lub pojemnik. Po wyjęciu z zamrażalnika odczekaj aż lekko rozmarzną, po czym wstaw na kilka minut do nagrzanego piekarnika.
Brak komentarzy