Menu
Boże Narodzenie / Na słono / Vegan

Pasztet z soczewicy

Lubicie kanapki? Tradycyjnie masełko, wędlina, plaster sera i pomidor? W naszym domu kanapki jemy różnie, bardzo rzadko z wędliną, zdecydowanie częściej wege. Kiedy przejedzą nam się roślinne pasty, humusy i paprykarze piekę pasztet. Potem smarujemy go na kanapkę, naleśnika albo ląduje na obiadowym talerzu. Soczewica daje naprawdę dużo możliwości. Wyprobujcie mój przepis na wegański, bezmięsny pasztet z soczewicy, dodatek orzechów włoskich i suszonych grzybów dodaje zupełnie nowych doznań smakowych!

Pasztet z soczewicy

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30

minutes
Czas pieczenia

45

minutes

Składniki

  • szklanka brązowej lub zielonej soczewicy

  • 1 mała marchewka, pietruszka, kawałek selera (możecie użyć warzyw z rosołu)

  • 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego

  • 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku

  • 5 suszonych grzybów

  • ok. pół szklanki orzechów włoskich lub ziaren słonecznika

  • ok. pół szklanki płatków owsianych

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka majeranku

  • do smaku gałka muszkatołowa, sól i pieprz

Przygotowanie

  • Soczewicę zalej wodą, dokładnie wypłukaj. Przełóż do garnka, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, obrane i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę i seler). Zalej wodą ok. 2 cm ponad powierzchnię soczewicy i gotuj na małym płomieniu pod przykryciem przez ok. 20 min, aż soczewica wchłonie wodę i będzie miękka. Odstaw do wystudzenia.
  • Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki, przesmaż na oliwie. Płatki owsiane, suszone grzyby i orzechy / ziarna zmiel.
  • Do wystudzonej soczewicy z warzywami dodaj podsmażoną cebulkę z czosnkiem, zblenduj, nie musi być na gładko. Dodaj mielone płatki, orzechy, grzyby, olej i przyprawy, wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku.
  • Masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180° przez ok 45 min.
  • Upieczony pasztet pozostaw w foremce do całkowitego wystudzenia, krój zimny.

Wskazówki

  • Do pasztetu możecie wykorzystać warzywa pozostałe np. z gotowania rosołu. Nie musicie gotować ich drugi raz z soczewicą. W wersji całkowicie błyskawicznej możecie użyć ugotowanej soczewicy ze słoika (odsączcie ją z zalewy i dobrze wypłukajcie)
  • Jeśli po wymieszaniu masa wydaje Wam się za sucha, dodajcie trochę wody/ bulionu, jeśli za mokra wrzućcie płatki owsiane. Pamiętajcie, że w trakcie pieczenia płatki owsiane wchłoną wilgoć z masy.

Koniecznie dajcie znać, czy wypróbowaliście już mój przepis na wegański pasztet z soczewicy. Surową masą możecie użyć do nadziewania pasztecików. Przepis na ciasto na bezglutenowe paszteciki znajdziecie tutaj.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz