Menu
Na słono / Vegan

Pieczone kotlety z białej fasoli

Dziś zapraszam Was na pieczone kotlety z białej fasoli i kaszy jaglanej. To taki przepis podstawowy, ale baaardzo lubimy w różnych kombinacjach smakowych!

  • biała fasola, 1 puszka, odsączona i wypłukana
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • pół małej cebuli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • oregano, sól, pieprz do smaku (możecie użyć tez gotowej mieszanki przypraw, np do kurczaka)

Do miski wrzuciłam fasolę, kaszę, posiekany na drobno czosnek i cebule, rozdrobniłam widelcem. Słonecznik zmieliłam w młynku do kawy, dorzuciłam do miski razem z przyprawami, olejem i sosem sojowym. Kotlety formowałam dłońmi posmarowanymi olejem (żeby masa nie przyklejała się do rak) i układałam na papierze do pieczenia. Piekłam 25 min w 200 st, obróciłam na druga stronę i piekłam dalej 10 minut.

U nas to taki obiad awaryjny, fasola w szafce zawsze jest, kasza często zostaje ze śniadania. Kotlety super sprawdzają się też do burgerów albo wrapów.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz