Menu
Na słono / Pieczywo

Płaski chlebek gryczany bezglutenowy

Płaski chlebek bezglutenowy, to taka alternatywa dla klasycznego chleba. Przepis, miska, mąka, godzinka i gotowe! Kroicie na kromki, możecie przekroić w poprzek i kanapka robi się sama. Idealny na śniadanie, do obiadu, kolacji albo na wynos!

  • 100 g mąki gryczanej
  • 30 g mąki sorgo
  • 80 g mąki ryżowej
  • 20 g ziemniaczanej
  • 8 g babki jajowatej
  • 5 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 320 – 350 ml wody

Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie, mąki przesiałam. Do miski z mąka wlałam całość płynu, porządnie wymieszałam. Ciasto na początku jest rzadkie ale potem zgęstnieje.
Dalej możecie zrobić na dwa sposoby:
1. zostawiacie ciasto w misce na pół godz do podrośnięcia, mieszacie, wylewacie do formy (35x25cm), odstawiacie jeszcze na pół godziny a potem do piekarnika (ja robiłam w ten sposób, ziarnami posypałam po wyłożeniu ciasta do formy)
2. ciasto od razu wylewacie na blachę, odstawiacie na pół godz a potem do piekarnika
Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st na 20 minut.

Chlebek wyrasta na grubość 1,5-2 cm. smaczny również na drugi dzień (przechowywany w zamkniętym pojemniku).

2 komentarze

  • Małgosia
    18 kwietnia 2023 at 20:28

    Czy można użyć świeżych drożdży? Ile wówczas dodać?
    Czy mąkę ryżową można zamienić np. na owsianą, tak żeby miał niższe IG?
    Z góry dziękuję za odpowiedz ♥️

    Reply
    • Marzena
      18 kwietnia 2023 at 22:05

      Przyznam szczerze, że nie próbowałam zamieniać mąki ryżowej na owsianą. Mąka ryżowa jest sucha i sypka, owsiana nadaje wypiekom więcej kleistości i wilgoci, dla mnie to dwa przeciwstawne produkty, które idealnie się uzupełniają. Proponowałabym ilość mąki ryżowej rozdzielić na 40 g owsianej i 40 sorgo lub gryczanej, w zależności od preferencji.
      Jeśli chodzi o drożdże to przelicznik mówi, że opakowanie drożdży suchych (7-8g) odpowiada ok. 20-25 g świeżych drożdży. W tym przypadku myślę, że 15 g świeżych drożdży będzie w sam raz 🙂

      Reply

Zostaw komentarz