Płaski chlebek bezglutenowy, to taka alternatywa dla klasycznego chleba. Przepis, miska, mąka, godzinka i gotowe! Kroicie na kromki, możecie przekroić w poprzek i kanapka robi się sama. Idealny na śniadanie, do obiadu, kolacji albo na wynos!
- 100 g mąki gryczanej
- 30 g mąki sorgo
- 80 g mąki ryżowej
- 20 g ziemniaczanej
- 8 g babki jajowatej
- 5 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 320 – 350 ml wody
Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie, mąki przesiałam. Do miski z mąka wlałam całość płynu, porządnie wymieszałam. Ciasto na początku jest rzadkie ale potem zgęstnieje.
Dalej możecie zrobić na dwa sposoby:
1. zostawiacie ciasto w misce na pół godz do podrośnięcia, mieszacie, wylewacie do formy (35x25cm), odstawiacie jeszcze na pół godziny a potem do piekarnika (ja robiłam w ten sposób, ziarnami posypałam po wyłożeniu ciasta do formy)
2. ciasto od razu wylewacie na blachę, odstawiacie na pół godz a potem do piekarnika
Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st na 20 minut.
Chlebek wyrasta na grubość 1,5-2 cm. smaczny również na drugi dzień (przechowywany w zamkniętym pojemniku).
2 komentarze
Małgosia
18 kwietnia 2023 at 20:28Czy można użyć świeżych drożdży? Ile wówczas dodać?
Czy mąkę ryżową można zamienić np. na owsianą, tak żeby miał niższe IG?
Z góry dziękuję za odpowiedz ♥️
Marzena
18 kwietnia 2023 at 22:05Przyznam szczerze, że nie próbowałam zamieniać mąki ryżowej na owsianą. Mąka ryżowa jest sucha i sypka, owsiana nadaje wypiekom więcej kleistości i wilgoci, dla mnie to dwa przeciwstawne produkty, które idealnie się uzupełniają. Proponowałabym ilość mąki ryżowej rozdzielić na 40 g owsianej i 40 sorgo lub gryczanej, w zależności od preferencji.
Jeśli chodzi o drożdże to przelicznik mówi, że opakowanie drożdży suchych (7-8g) odpowiada ok. 20-25 g świeżych drożdży. W tym przypadku myślę, że 15 g świeżych drożdży będzie w sam raz 🙂