Wiosna i lato to idealny czas na cista z owocami, Zanim pojawią się truskawki, maliny, agrest czy wiśnie w domowych cukierniach króluje rabarbar. Choć rabarbar to tak naprawdę warzywo, to idealnie wpasowuje się w słodkie wypieki. Na początek owocowego sezonu proponuję przepis na bezglutenowe ciasto z rabarbarem. Jest on źródłem wielu witamin i minerałów niezbędnych dla nas. Nie widzę więc problemu aby zdjeć porządną porcję zdrowego ciasta 😉 Sezon na rabarbar nie jest długi dlatego warto jak najczęściej korzystać z jego prozdrowotnych właściwości. Wybierajcie mniejsze, jędrne łodygi, których nie trzeba obierać więc przygotowanie ciasta będzie jeszcze szybsze.
Do zrobienia ciasta użyłam mąki migdałowej, która sprawia, że ciasto zyskuje nie tylko walory smakowe ale przede wszystkim jest dłużej świeże. Dla mnie to połączenie idealne… słodkie ciasto, kwaskowaty rabarbar i chrupiące migdały. Pycha! Pamiętajcie o dodatku cynamonu lub kardamonu. Dzieje się wtedy magia i rabarbar dostaje wtedy zupełnie innego wymiaru smakowego! Trochę jak szarlotka, jest dobra ale z cynamonem wymiata!
Zachęcam do wypróbowania rabarbaru również na kruchym cieście. Mam dla Was idealny przepis, zwłaszcza jeśli ktoś nie korzysta w kuchni z jajek. To kruche ciasto z owocami – bez glutenu, wegańskie sprawdzi się idealnie!
Ciasto możecie upiec też w okrągłej tortownicy lub w formie muffinek (w przypadku babeczek skróćcie czas pieczenia do 25-30min). Kiedy skończy się wiosna niech ten przepis na bezglutenowe ciasto z rabarbarem zostanie z Wami na dłużej. Bez problemu wymieńcie owoce na inne. W kolejce już czekają truskawki, zaraz zaczną się też maliny, porzeczka, jagody czy wiśnie. Wymieszajcie mąkę, ubijcie jajka, posypcie letnimi owocami i do piekarnia, by cieszyć się smakiem jak najdłużej.
Ciasto z rabarbarem
25×25 cm
10
minutes45
minutesSkładniki
100 g mąki ryżowej
100 g mąki migdałowej
50 g mąki jaglanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek (M)
100 g słodzidła (lub więcej)
100 g oleju
2-3 łodygi rabarbaru
płatki migdałowe i cynamon do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Rabarbar umyj, osusz i pokrój na 1 cm kawałki
- W misce wymieszaj mąki i proszek do pieczenia.
- Całe jajka ubij ze słodzidłem na puszystą białą masę. Pod koniec, nie przerywając ubijania, powoli wlewaj olej. Dodaj mąki i delikatnie wymieszaj na jednolite ciasto.
- Ciasto przelej do foremki, wierzch posyp rabarbarem, oprósz cynamonem i płatkami migdałowymi. Piecz przez ok 45 min w 180°. Krój po wystudzeniu.
Wskazówki
- Jeśli wolisz słodsze ciasto dodaj nieco więcej słodzidła. Ja użyłam pół na pół cukier kokosowy z erytrytolem, dlatego moje ciasto na zdjęciu ma bardziej żółty kolor.
- Pamiętaj, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Mąki możesz przesiać to dodatkowo je napowietrzy.
Szybkie i proste, prawda? Taki przepis na bezglutenowe ciasto z rabarbarem to świetnie sprawdzi się do kawy, na podwieczorek, ja pakuję je czasami dzieciom do szkolnego lunchboxa na słodką przekąskę. Jeśli macie ochotę na inne ciasto zapraszam tutaj.
Brak komentarzy