Uwielbiam je! Najlepsze z domowymi powidłami śliwkowymi lub z masą makową, ale obstawiam, że czym bym ich nie nadziała i tak znikną w ekspresowym tempie! Częstujcie się przepisem!
- 180 g mąki ryżowej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 80 g mąki gryczanej
- 60 g ksylitolu/cukru
- 50 g mąki kukurydzianej
- 15 g babki jajowatej
- 1 banan
- 120 ml mleka roślinnego
- 10 g drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
Drożdże rozpuściłam w mleku ze szczyptą cukru. Mąki, słodzidło i babkę jajowatą dokładnie wymieszałam razem. Banan, mleko i olej zblendowałam i wlałam do mąki, dodałam jajka, drożdże i wymieszałam dokładnie ciasto. Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto podzieliłam na pół, lekko wyrobiłam i rozwałkowałam na obficie obsypanym mąką ryżową blacie na kształt koła. Każde koło podzieliłam na 6-8 części w zależności jak duże chcecie rogaliki, posmarowałam nadzieniem i zwinęłam. Ułożyłam na papierze do pieczenia i odstawiłam na pół godziny, po czym piekłam je przez ok 20 min w 180 st.
Nigdy nie mogę się powstrzymać i zjadam choć jeden jeszcze ciepły. Taki przywilej kucharza;)
Świeży rogalik, ciepła kawa i można choć na chwilę odpłynąć.
3 komentarze
Rogale marcińskie - bezglutenowe i wegańskie - Talerz bezików - Bezglutenowe przepisy
12 czerwca 2022 at 22:41[…] Te bezglutenowe rogale świętomarcińskie z białym makiem, wegańskie muszą się udać! Przepis na masę makową znajdziecie we wcześniejszym wpisie. Jeśli wolicie bardziej kruche rogaliki sprawdźcie ten przepis. […]
Ewa
29 maja 2023 at 09:33Cześć,
w składnikach widnieje banan, ale nie znajduję go w sposobie wykonania ciasta. W którym momencie należy go dodać. Pozdrawiam Ewa
Marzena
4 czerwca 2023 at 22:11Rzeczywiście pominęłam tę informację w przepisie. Dziękuje za zwrócenie uwagi, już poprawiam. 🙂