Dla mnie najbardziej świątecznym ciastem jest makowiec. W moim rodzinnym domu nigdy nie było tradycji pieczenia piernika na Święta. Pierniczki oczywiście były. Nawet te dojrzewające przez miesiąc przed pieczeniem, ale piernik sam w sobie nie wpisał się do bożonarodzeniowej tradycji. Czasy się zmieniają, przepisy i nawyki żywieniowe też, stąd też w moim domu piernika w Święta z pewnością nie zabraknie! Przyprawy korzenne to coś co uwielbiam! Chcę, żeby w Święta było równie pysznie i zdrowo jak na codzień, dlatego mój przepis na bezglutenowy piernik ma w sobie tajemniczy warzywny składnik. Dodatek marchewki w cieście sprawia, że nie wysycha ono tak szybko i nie kruszy się. Ciasto robi się naprawdę szybko, powiedziałabym, że tyle ile trwa nagrzanie piekarnika. Sprawdźcie sami.
To kolejny z moich świątecznych bezglutenowych przysmaków. Zapraszam Was po przepis na pysznie kruche, orzechowe reniferki, jak zawsze bez glutenu ale też bez mleka i jajek. Pozostałe bezdlutenowe przepisy znajdziecie w zakładce Boże Narodzenie, o tutaj.
Świąteczny piernik bezglutenowy
keksówka lub forma z kominem o średnicy 22 cm
30
minutes40
minutesSkładniki
80 g mąki gryczanej
50 g maki sorgo lub owsianej
40 g mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
1 czubata łyżka przyprawy do piernika
1 czubata łyżka kakao / karobu
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
120 g oleju
łyżeczka octu
50 g ksylitolu / cukru
30 g miodu / syropu klonowego
3 jajka
ok 100 g marchewki startej na małych oczkach (1 średnia marchewka)
Przygotowanie
- Włącz piekarnik na 170°. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, sodę, słodzidło, przyprawy).
- W drugiej misce wymieszaj płynne składniki (olej, miód, jajka) dodaj startą marchewkę, wymieszaj po czym dodaj do suchych składników. Dokładnie i szybko wymieszaj po czym przelej do przygotowanej foremki.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostaw ciasto na kilka minut do lekkiego przestudzenia, po czym wyjmij na kratkę do studzenia.
Wskazówki
- Jeśli pieczecie ciasto w keksówce wydłużcie czas pieczenia do 45-50 min. Ciasto będzie nieco wyższe niż pieczone w formie z kominem. Możecie przełożyć je powidłami śliwkowymi i polać polewą, będzie pysznie!
Brak komentarzy