Menu
Boże Narodzenie / Na słodko

Świąteczny piernik bezglutenowy

Dla mnie najbardziej świątecznym ciastem jest makowiec. W moim rodzinnym domu nigdy nie było tradycji pieczenia piernika na Święta. Pierniczki oczywiście były. Nawet te dojrzewające przez miesiąc przed pieczeniem, ale piernik sam w sobie nie wpisał się do bożonarodzeniowej tradycji. Czasy się zmieniają, przepisy i nawyki żywieniowe też, stąd też w moim domu piernika w Święta z pewnością nie zabraknie! Przyprawy korzenne to coś co uwielbiam! Chcę, żeby w Święta było równie pysznie i zdrowo jak na codzień, dlatego mój przepis na bezglutenowy piernik ma w sobie tajemniczy warzywny składnik. Dodatek marchewki w cieście sprawia, że nie wysycha ono tak szybko i nie kruszy się. Ciasto robi się naprawdę szybko, powiedziałabym, że tyle ile trwa nagrzanie piekarnika. Sprawdźcie sami.

To kolejny z moich świątecznych bezglutenowych przysmaków. Zapraszam Was po przepis na pysznie kruche, orzechowe reniferki, jak zawsze bez glutenu ale też bez mleka i jajek. Pozostałe bezdlutenowe przepisy znajdziecie w zakładce Boże Narodzenie, o tutaj.

Świąteczny piernik bezglutenowy

Ilość

keksówka lub forma z kominem o średnicy 22 cm

Czas przygotowania

30

minutes
Czas pieczenia

40

minutes

Składniki

  • 80 g mąki gryczanej

  • 50 g maki sorgo lub owsianej

  • 40 g mąki ryżowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/3 łyżeczki sody

  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika

  • 1 czubata łyżka kakao / karobu

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

  • 120 g oleju

  • łyżeczka octu

  • 50 g ksylitolu / cukru

  • 30 g miodu / syropu klonowego

  • 3 jajka

  • ok 100 g marchewki startej na małych oczkach (1 średnia marchewka)

Przygotowanie

  • Włącz piekarnik na 170°. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.
  • W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąki, proszek do pieczenia, sodę, słodzidło, przyprawy).
  • W drugiej misce wymieszaj płynne składniki (olej, miód, jajka) dodaj startą marchewkę, wymieszaj po czym dodaj do suchych składników. Dokładnie i szybko wymieszaj po czym przelej do przygotowanej foremki.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika zostaw ciasto na kilka minut do lekkiego przestudzenia, po czym wyjmij na kratkę do studzenia.

Wskazówki

  • Jeśli pieczecie ciasto w keksówce wydłużcie czas pieczenia do 45-50 min. Ciasto będzie nieco wyższe niż pieczone w formie z kominem. Możecie przełożyć je powidłami śliwkowymi i polać polewą, będzie pysznie!

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz