Menu
Boże Narodzenie / Na słono / Vegan

Uszka bez glutenu

Barszcz z uszkami. To danie, które rozpoczyna kolację wigilijną w naszym domu. Pachnący od grzybów i majeranku, rubinowy od buraków, z kropelkami oleju rzepakowego tłoczonego na zimno… Uwielbiam! W każdym talerzu nieśmiało pływają one. Uszka. Wypełnione farszem z kapusty i grzybów, tych samych, które dały niesamowity aromat barszczowi. Lepione w wigilijny poranek. W tym roku nie zabraknie ich na naszym stole. Muszę przyznać, że mam dla Was wyjątkowo udany przepis na bezglutenowe ciasto na uszka, które możecie wykorzystać też na pierogi. Jest elastyczne, nie wysycha, świetnie się mrozi, uda się bez jajek i nam bardzo smakuje;)

Uszka bez glutenu

Ilość porcji

ok 25-30 uszek

Czas przygotowania

30

minutes
Czas gotowania

5

minutes

Składniki

  • 50 g mąki ryżowej

  • 50 g skrobii ziemniaczanej

  • 25 g maki gryczanej

  • 25 g mąki owsianej

  • 7 g łupin babki jajowatej

  • ok. 140 g wrzącej wody *

Przygotowanie

  • Przesiej do miski i wymieszaj wszystkie suche składniki (mąki i łupiny babki)
  • Dodaj bardzo gorącą wodę, wymieszaj łyżką, po czym zagnieć ciasto ręcznie. Powinno być miękkie, elastycznie i prawie nie kleić się do rąk. Przykryj i odstaw na kilka minut.
  • Blat lekko obsyp skrobią i rozwałkuj cienko ciasto (najlepiej sami sprawdźcie jaka grubość i wielkość będzie dla Was odpowiednia do wygodnego lepienia uszek). Wytnij krążki, nałóż niewielką ilość farszu, zlep brzegi ciasta jak na normalne pierogi, po czym naciągnij lekko końce i zlep je razem.
  • Wrzuć na wrzątek i gotuj w osolonej wodzie ok minuty od wypłynięcia.

Wskazówki

  • * Jeśli używacie produktów Moncana (mąk i mielonej łupiny babki jajowatej) użyj 180 g wody.
  • Z podanej porcji wyjedzie ok 25-30 uszek w zależności od wielkości i grubości ciasta na jaką będziecie je wałkować.
  • Żeby zamrozić uszka ugotujcie je, dobrze wystudźcie, zapakujcie w woreczki i włóżcie do zamrażalnika. Ciasto nie pęka i nie rozkleja się. Nie próbowałam mrozić surowych. Aby je przygotować wystarczy wyjąć je, wrzucić na wrzątek, pogotować chwilę lub po prostu zaczekać do rozmrożenia i wrzucić na wrzątek. Obie metody przetestowane. Działają!

Sprawdźcie też pozostałe przepisy na świąteczny stół