Menu
Na słono / Vegan

Wegański tarty „parmezan” z orzechów włoskich

Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy bez sera, albo makaronu bez serowej posypki. Teraz, po dwóch latach bez nabiału trudno mi przypomnieć sobie dokładnie TEN smak. Przez dłuższy czas obywałam się bez tego dodatku, raz zrobiłam bezmleczny „ser” z ziemniaka ale… Aż na taką roślinną alternatywę sera moje kubki smakowe nie były gotowe;) Na sklepowe gotowce nie mam co liczyć ze względu na skład. Jak to ze mną bywa zaczęłam kombinować, łączyć składniki i szybko okazało się, że przyjemną posypkę można zrobić w kilka minut. Przepis na wegański ser jak parmezan, jest banalnie prosty. Zobaczcie!

Do przygotowania wegańskiego tartego sera użyłam:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 40-50 g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • płaską łyżeczkę suszonego czosnku
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • szczyptę kurkumy

Orzechy zmieliłam w blenderze, na drobno, ale nie za długo uważając, aby nie zrobiło się masło. Dodałam płatki drożdżowe, czosnek, paprykę i kurkumę. Wymieszałam składniki ze soba i na koniec przesypałam do zamykanego słoika.

Orzechowy ser możecie przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, ale gwarantuję, że szybko się skończy. Możecie używać go do makaronów, pizzy, frytek a nawet na kanapki. Przepis na wegański ser parmezan możecie modyfikować i jako bazę użyć migdałów lub nerkowców. Płatki drożdżowe mogą różnić się między soba aromatem, dlatego tych mniej aromatycznych użyjcie więcej. Dla mnie orzechy włoskie sprawdzają się najlepiej ze względu na ich skórkę, która dodaje serowi delikatnej pikanterii.

Przepis na bezglutenową pizze? Proszę bardzo, kliknij tutaj i zobacz moją ulubioną!

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz