Menu
Na słono / Vegan

Wegański twarożek

Na rynku pojawia się co raz więcej produktów dla osób z nietolerancjami lub dla wegan. Przepisów na wegańskie serki do smarowania też jest kilka, niestety przy naszej nietolerancji na kokos mogę sobie tylko obejrzeć opakowanie w sklepie 😉 Domowy, wegański twarożek możecie zrobić z orzechów, nasion lub tofu. Ja postawiłam na słonecznik i nerkowce. Łagodny w smaku, świeży i pyszny. Możecie zrobić go też w wersji na słodko i zamiast przypraw dodajcie słodzidło.

  • ok. pół szklanki ziaren słonecznika
  • ok. pół szklanki nerkowców
  • 1/4 – 1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych pół na pół z wodą*
  • łyżka płatków drożdżowych
  • sól, pieprz do smaku
    * zamiast soku z ogórków kiszonych możecie dodać po prostu wodę i 2 łyżki soku z cytryny

Nerkowce i słonecznik zalałam wodą i odstawiłam do namoczenia na 3-4 godziny (najlepiej na noc, a jeśli wolicie szybszą wersję, to zalejcie ziarna gorącą wodą i odstawcie przynajmniej na 15 minut). Dokładnie wypłukałam, wrzuciłam do blendera, dolałam sok z ogórków i zaczęłam blendować, najdokładniej jak się da (jeśli masa jest zbyt gęsta dodajcie wody, żeby ułatwić miksowanie). Kiedy uzyskałam odpowiednią dla siebie konsystencję, dodałam płatki drożdżowe i przyprawy. Wymieszałam i na kanapki. Albo do naleśników;)
Gotowy wegański twarożek możecie przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni.

Smacznego!

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz