Menu
Na słono / Vegan

Wegańskie nugetsy z kalafiorem

Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Takie cudne nugetsy wyczarowałam przy czyszczeniu lodówki z resztek;) Właśnie takie niespodziewane przepisy są najlepsze, bo nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie. Wielka klapa czy wielkie wow! W lodówce znalazłam podsychający kawałek kalafiora, resztkę kaszy ze śniadania i ugotowaną ciecierzycę. Sięgnęłam więc po moją magiczną moc robienie czegoś z niczego i mieliśmy nugetsy na obiad i kolację:)

  • ok. 250 g kalafiora
  • ok. 200 g ugotowanej ciecierzycy
  • ok. 100 g ugotowanej kaszy jaglanej / ryżu
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g pieczonej dyni
  • 30 g mąki owsianej
  • 1/3 szkl. oleju
  • mała cebula, ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka gotowej mieszanki przypraw do kurczaka
  • płatki kukurydziane do panierowania

Kalafiora starłam na tarce o małych oczkach, posoliłam. Ciecierzycę, dynię i kaszę rozgniotłam widelcem (możecie użyć blendera), słonecznik zmieliłam w młynku do kawy, dodałam do masy. Cebulę i czosnek posiekałam drobno, wsypałam mąkę, przyprawy i dodałam olej. Dokładnie wyrobiłam masę i odstawiłam na bok. W tym czasie rozdrobniłam płatki kukurydziane do panierowania (możecie pominąć panierkę). Rozgrzałam piekarnik do 200st. Wilgotnymi dłońmi formowałam z masy małe kotleciki i obtaczałam je w płatkach. Piekłam 25 min z jednej strony i po obróceniu jeszcze 15 min.

2 komentarze

  • Monika
    29 stycznia 2022 at 22:36

    Czy mogę zamiast babki jajowatej dać jajka? Tolerujemy przepiórcze i takie bym dała 🙂

    Reply
    • Marzena
      29 stycznia 2022 at 23:53

      W przepisie nie ma babki:) ale oczywiście jajko lepiej sklei całość.

      Reply

Zostaw komentarz