Menu
Na słodko / Vegan

Bezglutenowe ciasto czekoladowe – bez jajek i mleka

To nie jest przepis, który wymyśliłam od podstaw. Nie taki budowany od zera, eksperymentalnie, jak większość przepisów jakie tu znajdziecie. Pomysł zrodził się ze starego przepiśnika, który jako nastolatka sama pisałam dla swojej mamy. Było tam zwykłe ciasto murzynek, które często piekło się w naszym domu, bo było szybkie i wszystkim smakowało. Receptura oczywiście “tradycyjna”, nie uwzględniająca żadnych wykluczeń w diecie. Postanowiłam przerobić to, co było do przerobienia i tym sposobem powstał przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe bez jajek. Nie ukrywam, że tym razem poszłam trochę na skróty i użyłam gotowej mieszanki mąk. Tak po prostu, z wygody i braku czasu na eksperymenty.

Ale… Ciasto przygotowałam w dwóch wersjach, jedna z jajkiem, druga bez. Wiem, że część z Was wyklucza z diety nie tylko gluten i nabiał ale też jajka. Do wersji wegańskiej dodałam pieczoną dynię, która pięknie skleja ciasto i nadaje mu więcej wilgoci. Na zdjęciu widzicie właśnie bezglutenowe ciasto czekoladowe w wersji wegańskiej, przepis przetestowany kilkukrotnie!

Koniecznie sprawdźcie w przepisie ilość potrzebnego mleka roślinnego. W wersji wegańskiej, z dynią potrzeba go trochę więcej niż w tej z jajkiem.

Bezglutenowe ciasto czekoladowe

Wielkość foremki

ok. 11 x 25 cm

Czas przygotowania

10

minut
Czas pieczenia

45

minut

Składniki

  • 180 g mąki bg uniwersalnej (u mnie Grano)

  • 70 g mąki owsianej

  • 15 g kakao

  • 7 g łupin babki jajowatej

  • 5 g sody

  • 220 lub 250 g mleka roślinnego *

  • 1 jajko lub 100 g pieczonej z dyni *

  • 125 g masła / margaryny

  • 100 g cukru / ksylitolu

  • 50 g ulubionych powideł

  • 50 g ulubionej czekolady

Przygotowanie

  • *Wersja z jajkiem: do małego garnka wlej mleko (220 g), wsyp słodzidło, dodaj pokrojony na mniejsze kawałki tłuszcz, czekoladę oraz powidła. Podgrzej całość do rozpuszczenia składników, odstaw do przestudzenia. Do chłodnej masy dodaj jajko, wymieszaj.
  • *Wersja bez jajka: Do małego garnka wlej mleko (250 g), dodaj upieczoną dynię i zblenduj na gładko. Wsyp słodzidło, dodaj pokrojony na mniejsze kawałki tłuszcz, czekoladę oraz powidła. Podgrzej całość do rozpuszczenia składników, odstaw do przestudzenia.
  • Wymieszaj dokładnie suche składniki (mąki, kakao, sodę i babkę). Przelej mokre składniki i wymieszaj dokładnie.
  • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Wyrównaj, możesz posypać wierzch posypką lub orzechami.
  • Piecz w ok. 50 min w piekarniki nagrzanym do 180°, grzanie góra dół. Po upieczeniu uchyl piekarnik na chwilę, wyjmij foremkę z piekarnika i odczekaj 2-3 min po czym wyjmij ciasto na kratkę do studzenia.
  • Ciasto krój po całkowitym wystudzeniu.

Wskazówki

  • Do ciasta wybierzcie powidła, ja korzystam ze śliwkowych. Dżem pod wpływem wysokiej temperatury może upłynnić się.
  • Do ciasta w wersji bez jajka użyłam pieczonej dyni hokkaido. Jeśli wybierzecie inną dynię i po upieczeniu będzie wodnista dodajcie nieco mniej mleka.
  • Ciasto podczas pieczenia wyrasta a po wyjęciu z piekarnika nieco opada. Nie powinno jednak opaść całkowicie.
  • Dostałam od Was informację, że ciasto w wersji wegańskiej wychodzi rewelacyjnie z użyciem pieczonego batata i mąki Mehl Farine.

Macie ochotę na pyszne ciacho? Proszę bardzo, przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe bez jajek już czeka! Wolisz wersję z jajkiem, nie ma problemu. Korzystaj do woli!
Pamiętajcie, że na blogu znajdziecie też mnóstwo innych pyszności. Jeśli chcecie wypróbować inne bezikowe słodkości kliknijcie tutaj!

Smacznego! M.

1 Komentarz

  • Fotograf
    13 stycznia 2024 at 20:08

    Byłem naprawdę szczęśliwy, że trafiłem na tę stronę . Wielu osobom wydaje się, że mają odpowiednią wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale zazwyczaj tak nie jest. Stąd też moje pozytywne zaskoczenie. Po prostu świetny artykuł. Koniecznie będę rekomendował to miejsce i często wpadał, by poczytać nowe rzeczy.

    Reply

Zostaw komentarz