Menu
Na słodko / Vegan

Wegańskie tiramisu z kaszy jaglanej i nerkowców

Przyznam szczerze, że klasyczne tiramisu jadłam kilka lat temu. Oczywiście lubię je bardzo, mimo iż to deser dosyć ciężki, to jego smak zawsze pozwalał zapomnieć ile kalorii zjadłam. Po rezygnacji z nabiału, kakao i kokosa na chwilę o nim zapomniałam, ale przyszedł ten moment, kiedy moja głowa powiedziałam “zrób, bo nie dam Ci spokoju!”. No i zrobiłam;) Moje wegańskie tiramisu z nerkowców i kaszy jaglanej to przepis na deser, który dobrze smakuje o każdej porze roku i na dodatek każdemu! Teraz, u progu lata pokusiłam się o dodatek świeżych truskawek. Jeszcze lekko kwaśnych, ale namiastkę lata już poczuliśmy! Do przygotowania kremu potrzebujecie tylko 4 składników! A możecie nawet zrobić nawet z trzech! Przygotowanie też nie jest skomplikowane! Potrzebujecie tylko blender i kilku minut na składanie całości. Delikatny krem, kawowe biszkopty, odrobina kakao… Niebo!

Wegańskie tiramisu

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

10

minut
Czas gotowania

12

minut

Składniki

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej

  • 150 g nerkowców / migdałów

  • ok. 250 g mleka roślinnego

  • słodzidło do smaku

  • opakowanie biszkoptów bg

  • filiżanka kawy

  • kakao / karob

  • amaretto – opcjonalnie

  • truskawki lub inne ulubione owoce

Przygotowanie

  • Zaparzyłam filiżankę kawy, odstawiłam do wystudzenia. Możecie zaparzyć też dwie i jedną wypić od razu jeśli potrzebujecie:)
  • Orzechy nerkowca zalałam wrzątkiem i odstawiłam na pół godziny aby zmiękły. Po tym czasie orzechy odsączyłam i wypłukałam w świeżej wodzie.
  • Do blendera wrzuciłam orzechy, ugotowaną, zimną kaszę jaglaną, i połowę mleka. Zblendowałam na gładką masę, dodałam słodzidło i resztę mleka do pożądanej konsystencji.
  • Na dno szklanki układałam namoczone w kawie biszkopty, warstwę kremu, obsypałam kakao, i znów biszkopt, krem, truskawki pokrojone w kostkę, krem, kakao, biszkopt… aż do skończenia składników. Wierzch obsypałam kakao.
  • Szklanki wstawiłam do lodówki do schłodzenia na ok. godzinę.

Wskazówki

  • Z podanej porcji przygotowałam 4 szklanki.
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka) to ok 1/3 szklanki suchej kaszy. Wypłuczcie ją i wsypcie na ok. szklankę gotującej się wody/mleka. Zamieszajcie chwilę i gotujcie na małym płonieniu pod przykryciem ok 12-15 min (w zależności od grubości ziaren), nie mieszajcie jej! Po wyłączeniu płomienia zostawcie kaszę pod przykryciem na kilka min. Zdejmijcie pokrywkę i odstawcie do wystudzenia. Polecam gotowanie większej ilości kaszy jaglanej, która stanowy wspaniałą bazę do różnych dań, nie tylko na słodko.

Proste? Smaczne? Pewnie, że pycha! Koniecznie dajcie znać czy testowaliście ten przepis i jak smakuje Wam wegańskie tiramisu z kaszy jaglanej i nerkowców.
Macie ochotę na więcej bezikowych słodkości? Zapraszam tutaj, zebrałam dla Was więcej przepisów na ciasta, ciasteczka i desery.

Smacznego!

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz