Czy jest inne ciasto, które kojarzy Wam się z okresem jesienno zimowym? Nie mówię tu o świątecznych smakołykach, piernikach i makowcach. Osobiście jesień kojarzy się z ciastem marchewkowym. Dziś postanowiłam przerobić je na mniejszą, bardziej poręczną formę i tak powstał przepis na bezglutenowe muffiny marchewkowe. Miękkie, naturalnie słodkie od marchewki, aromatyczne i co najważniejsze długo świeże. Idealnie sprawdzą się na wynos do szkoły lub pracy ale będą też dobraną parą z kubkiem ciepłej herbaty lub kawy. Spróbujecie?
Bezglutenowe muffiny marchewkowe
9-10 sztuk
15
minutes25
minutesSkładniki
80 g mąki ryżowej
45 g mąki gryczanej
25 g mielonych orzechów włoskich / mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczka kakao / karobu
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
garść posiekanych orzechów włoskich
2 jajka
70 g ksylitolu / cukru
80 g oleju
ok. 100 g marchewki (1 średnia marchewka)
Przygotowanie
- Przygotuj formę na muffiny, wyłóż ją papilotkami. Nastaw piekarnik na 180°, termoobieg.
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąki, proszek, sodę, kakao, przyprawy, orzechy). Marchewkę zetrzyj do osobnej miski na drobnych oczkach.
- Ubij całe jajka stopniowo dosypując słodzidło *. Miksuj do momentu, aż masa będzie jasna, puszysta i bez wyczuwalnych kryształów słodzidła. Kiedy jajka będą ubite, zmniejsz obroty miksowania i małym strumieniem dolewaj olej nie przerywając ubijania.
- Kiedy piekarnik będzie już rozgrzany, do miski z suchymi składnikami dodaj masę jajeczną, i startą marchewkę. Wymieszaj delikatnie ale szybko do całkowitego połączenia składników. Ciasto przełóż do foremek wypełniając je niemal do pełna, możesz posypać wierzch orzechami.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 25 min do suchego patyczka. Upieczone babeczki zostaw na kilka minut w foremkach po czym wyjmij na kratkę do studzenia.
Wskazówki
- Polecam silikonowe foremki na muffiny, do papierowych bezglutenowe wypieki lubią się przykleić.
- * Testowałam też opcję bez ubijania jajek, muffiny wychodzą równie pyszne! Taka mała oszczędność czasu:) Warto dodać dodatkowo ok 50 g mleka, wymieszać jajka z olejem i słodzidłem po czym dodać do suchych składników.
- Babeczki nie są bardzo słodkie, jeśli wolisz słodsze wypieki dodaj więcej słodzidła.
- Muffinki długo zachowują świeżość, przechowuj je w zamkniętym pojemniku.
Ostatnio w naszym domu, ten przepis na bezglutenowe muffiny marchewkowe, jest na pierwszym miejscu słodkich wypieków! Koniecznie wyprobujcie!
Jeśli macie ochotę na inne babeczki polecam Wam czekoladowe muffiny z burakiem lub muffiny z owocami, o tej porze roku śmiało korzystajcie jabłek lub z mrożonek.
3 komentarze
Natalia
16 lutego 2023 at 17:36Wyszły pyszne 😉
Marzena
19 lutego 2023 at 23:27Cieszy mnie to! Te muffiny to nasze ulubione!
Czekoladowe muffiny z cukinią - Talerz bezików - Bezglutenowe przepisy
19 lipca 2024 at 12:08[…] macie ochotę na inne słodkie wypieki z dodatkiem warzyw to polecam bezglutenowe muffiny marchewkowe lub babeczki z […]