Menu
Na słodko

Bezglutenowe muffiny marchewkowe

Czy jest inne ciasto, które kojarzy Wam się z okresem jesienno zimowym? Nie mówię tu o świątecznych smakołykach, piernikach i makowcach. Osobiście jesień kojarzy się z ciastem marchewkowym. Dziś postanowiłam przerobić je na mniejszą, bardziej poręczną formę i tak powstał przepis na bezglutenowe muffiny marchewkowe. Miękkie, naturalnie słodkie od marchewki, aromatyczne i co najważniejsze długo świeże. Idealnie sprawdzą się na wynos do szkoły lub pracy ale będą też dobraną parą z kubkiem ciepłej herbaty lub kawy. Spróbujecie?

Bezglutenowe muffiny marchewkowe

Ilość porcji

9-10 sztuk

Czas przygotowania

15

minut
Czas pieczenia

25

minut

Składniki

  • 80 g mąki ryżowej

  • 45 g mąki gryczanej

  • 25 g mielonych orzechów włoskich / mąki migdałowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/4 łyżeczki sody

  • 1 łyżeczka kakao / karobu

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • szczypta soli

  • garść posiekanych orzechów włoskich

  • 2 jajka

  • 70 g ksylitolu / cukru

  • 80 g oleju

  • ok. 100 g marchewki (1 średnia marchewka)

Przygotowanie

  • Przygotuj formę na muffiny, wyłóż ją papilotkami. Nastaw piekarnik na 180°, termoobieg.
  • W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąki, proszek, sodę, kakao, przyprawy, orzechy). Marchewkę zetrzyj do osobnej miski na drobnych oczkach.
  • Ubij całe jajka stopniowo dosypując słodzidło *. Miksuj do momentu, aż masa będzie jasna, puszysta i bez wyczuwalnych kryształów słodzidła. Kiedy jajka będą ubite, zmniejsz obroty miksowania i małym strumieniem dolewaj olej nie przerywając ubijania.
  • Kiedy piekarnik będzie już rozgrzany, do miski z suchymi składnikami dodaj masę jajeczną, i startą marchewkę. Wymieszaj delikatnie ale szybko do całkowitego połączenia składników. Ciasto przełóż do foremek wypełniając je niemal do pełna, możesz posypać wierzch orzechami.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 25 min do suchego patyczka. Upieczone babeczki zostaw na kilka minut w foremkach po czym wyjmij na kratkę do studzenia.

Wskazówki

  • Polecam silikonowe foremki na muffiny, do papierowych bezglutenowe wypieki lubią się przykleić.
  • * Testowałam też opcję bez ubijania jajek, muffiny wychodzą równie pyszne! Taka mała oszczędność czasu:) Warto dodać dodatkowo ok 50 g mleka, wymieszać jajka z olejem i słodzidłem po czym dodać do suchych składników.
  • Babeczki nie są bardzo słodkie, jeśli wolisz słodsze wypieki dodaj więcej słodzidła.
  • Muffinki długo zachowują świeżość, przechowuj je w zamkniętym pojemniku.

Ostatnio w naszym domu, ten przepis na bezglutenowe muffiny marchewkowe, jest na pierwszym miejscu słodkich wypieków! Koniecznie wyprobujcie!
Jeśli macie ochotę na inne babeczki polecam Wam czekoladowe muffiny z burakiem lub muffiny z owocami, o tej porze roku śmiało korzystajcie jabłek lub z mrożonek.

2 komentarze

  • Natalia
    16 lutego 2023 at 17:36

    Wyszły pyszne 😉

    Reply
    • Marzena
      19 lutego 2023 at 23:27

      Cieszy mnie to! Te muffiny to nasze ulubione!

      Reply

Zostaw komentarz