Menu
Na słodko / Vegan

Wegański solony karmel

Solony karmel! Wegański! Obłędnie pyszny! Bez mleka, bez kokosa. Banalnie prosty przepis.
Do ciasta, do naleśników, do jedzenia wprost ze słoika!

Wersja klasyczna jest prosta, wegańska tez prosta pod warunkiem, że możesz jeść kokos. U nas tu zaczęły się schody… ale! Oto jest wegański karmel bez kokosa!

  • dużą garść daktyli + woda z ich moczenia
  • dwie łyżki masła orzechowego
  • sól do smaku

Moczymy daktyle w gorącej wodzie, w zależności od twardości daktyli zajmie to 15-30min. Wodę koniecznie zostawiamy. Do blendera wrzucamy daktyle, miksujemy na pastę, dodajemy masło, sól i 3-4 łyżki wody z moczenia daktyli. Miksujemy na gładki krem dodając wody do pożądanej konsystencji i soli do smaku.

Uwaga! Uzależnia!

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz