Menu
Na słodko

Domowe kulki mocy

Uwielbiam takie łakocie! Małe, pożywne, bogate w smak i witaminy! Nie da się przejść wobec nich obojętnie! Domowe kulki mocy są idealne na słodką przekąskę lub do zabrania ze sobą na długi spacer lub do szkoły. Można dodać do nich dowolne bakalie, tworzyć nowe kombinacje smakowe. Nie macie daktyli żeby stworzyć słodką bazę? Nie ma problemu! Weźcie morele, figi albo rodzynki. Nie ma nerkowców lub migdałów? Korzystajcie z naszych orzechów włoskich i laskowych. Otoczcie kuleczki w gorzkim kakao, maku lub pokruszonych orzechach. Będzie pysznie!

Domowe kulki mocy robi się bardzo szybko, nie wymagają pieczenia, nie tracą cennych wartości odżywczych. Jeśli macie ochotę na inną ekspresową przekąskę polecam owsiane batony bez pieczenia.

Kulki mocy

Ilość

10-15 sztuk

Czas przygotowania

15

minut

Składniki

  • 1 szklanka ulubionych orzechów (np. nerkowce, laskowe, włoskie, migdały)

  • 1 szklanka miękkich daktyli bez pestek (mogą być też figi rodzynki, żurawina, śliwki suszone, morele)

  • 1/2 szklanki nasion i pestek (chia, siemię lniane, słonecznik, dynia)

  • szczypta soli

  • opcjonalnie do obtoczenia kakao, mak, sezam, zmielone orzechy lub wiórki kokosowe

Przygotowanie

  • Orzechy i nasiona umieściłam w blenderze z ostrzem S i zmieliłam, ale nie na pył. Przesypałam do miski.
  • Do bendera wrzuciłam daktyle i zmieliłam na pastę, można dodać nieco wody jeśli daktyle są suche.
  • Daktyle dodałam do zmielonych orzechów i wyrobiłam na jednolitą, plastyczną masę. Masę odstawiłam do lodówki na ok 15 min. Jeśli po wyjęciu masa jest za sucha możecie dodać nieco wody, a jeśli za mokra dołóżcie więcej zmielonych orzechów lub płatki owsiane.
  • Uformowałam kulki wielkości orzecha włoskiego.

Wskazówki

  • Koniecznie wybierzcie bakalie z certyfikatem przekreślonego kłosa jeśli macie na celiakię.
  • Jeśli daktyle są nieco suche możecie zalać je na pół godziny wcześniej wrzątkiem, żeby zmiękły. Wodę odlejcie przed blendowaniem.
  • Z masy możecie ulepić też małe batoniki. Kulki możecie przechowywać przez kilka dni w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz