Menu
Pieczywo

Bezglutenowy chleb na zakwasie

Bezglutenowy chleb na zakwasie. Zjadłoby się, tylko potrzebny jest przepis. No to spisałam;) Chrupiąca skórka, mięciutki środek… mmmm…
Przez kilka miesięcy miałam przerwę od chleba na zakwasie bo mały Bezik odmówił jedzenia takiego wypieku i przeszłam na drożdże. Zakwas, który trzymałam w lodówce padł, więc trzeba było zaczynać od zera. Jeśli nie macie jeszcze zrobionego zakwasu, przygotowałam dla was przepis na zakwas na mące ryżowej i sorgo. To czekanie, aż nowy zakwas zapracuje jak trzeba było najgorsze, ale efekt jest powalający! Smak nie do porównania z innym chlebem bg! No jest moc! Chleb wymaga więcej cierpliwości niż ten na drożdżach ale warto, a pieczenie w zamkniętym naczyniu… magia!

Bezglutenowy chleb na zakwasie

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

3

godzin 
Czas gotowania

1

godzina 

Składniki

  • Zaczyn
    100g zakwasu
    100g mąki ryżowej
    20g mąki owsianej
    120g wody
    Wszystkie składniki wymieszałam w szklanej misce, przykryłam ścierką i odstawiłam do wyrośnięcia na noc.

  • Ciasto właściwe
    50g mąki gryczanej
    40g skrobi ziemniaczanej
    40g mąki ryżowej
    20g mąki z ciecierzycy
    20g łusek babki jajowatej
    15g mąki owsianej
    10-12g soli
    1 łyżka oleju
    ok 230-260g wody

Przygotowanie

  • Wymieszałam w misce wszystkie suche składniki, dodałam zaczyn i stopniowo dolewałam wodę. Mieszałam łyżką przez kilka minut, ciasto gęstniało w trakcie więc stopniowo dolewałam pozostałą część wody. Pod koniec wyrabiania dodałam olej. Wymieszałam całość, odstawiłam na pół godziny.
  • Po tym czasie wyłożyłam ciasto na blat obsypany mąką i wyrobiłam ciasto ręcznie, uformowałam je w kulkę. Przełożyłam ją do koszyczka do wyrastania i odstawiłam na kilka godzin (u mnie rósł 4). Kiedy ciasto widocznie podrosło włączyłam piekarnik na 230st z naczyniem w środku. Po ok 20 min naczynie było rozgrzane więc przeniosłam ciasto, zamknęłam w naczyniu i piekłam 20min z pokrywką i 40min bez.
  • Upieczony chleb bezglutenowy na zakwasie wyjęłam na kratkę do studzenia i kroiłam po całkowitym wystudzeniu.

Ta chrupiąca skórka…

7 komentarzy

  • Dorota
    28 listopada 2023 at 08:40

    Mam kilka pytań. 1. Jak długo trzeba wyrabiać ciadto na chleb na blacie? 2. Jakie naczynie polecasz? 3. Nie potrzeba zwilżyć chleba przed włożeniem w naczyniu do piekarnika?

    Reply
  • Marzena
    29 listopada 2023 at 21:50

    Chleb wyrabiam do momentu aż będzie “odgazowane”, nigdy nie zastanawiałam się ile to trwa ale myślę, że nie więcej niż 2 minutki 😉

    Chleb możesz upiec w naczyniu żaroodpornym albo w zeliwnym garnku. Ja mam garnek z Lidla. Ważne żeby była pokrywka. Dzięki temu wilgoć z chleba nie ucieka do piekarnika i nie trzeba zwilażać go tak jak przy pieczeniu w foremce.

    Reply
    • Anonim
      30 listopada 2023 at 10:34

      Jaka może być zatem przyczyna, że mój chleb miał twardą skórkę i dosc zbity środek? Myślałam, że za krótko wyrabiany, ale dłużej to robiłam, niż 2 min. Pieczony w żaroodpornym naczyniu… Hmmm

      Reply
      • Marzena
        4 grudnia 2023 at 11:40

        Ważny jest czas i temperatura w jakim ciasto rośnie, a to są bardzo zmienne warunki. Bywa że urośnie w 4 godziny a bywa, że w 8-10 jeśli jest chłodniej. Jeśli chleb był niewyrośnięty to może tu coś się zadziało. Zakładam, że zakwas dobrze pracował?

        Reply
  • Bstbsra
    6 stycznia 2024 at 03:16

    Witam
    Piekę chleb z tego przepisu już kolejny raz ale mój nie jest taki wysoki jak ten na foto
    Po eyjrvih x koszyka rubla da dobrze jest wysoki
    Wkładam do żeliwnej patelni nagrzanej z kokryws i po jakimś czasie w piekarniku chleb się rozlewa i wychodzi płaski
    Dlaczego co mam zmienić?
    Zakwas dodaje żytni i bezglutenowy nie ma różnicy jest taki sam

    Reply
  • Barbara
    6 stycznia 2024 at 03:16

    Witam
    Piekę chleb z tego przepisu już kolejny raz ale mój nie jest taki wysoki jak ten na foto
    Po eyjrvih x koszyka rubla da dobrze jest wysoki
    Wkładam do żeliwnej patelni nagrzanej z kokryws i po jakimś czasie w piekarniku chleb się rozlewa i wychodzi płaski
    Dlaczego co mam zmienić?
    Zakwas dodaje żytni i bezglutenowy nie ma różnicy jest taki sam

    Reply
  • Barbara
    6 stycznia 2024 at 03:17

    Witam
    Piekę chleb z tego przepisu już kolejny raz ale mój nie jest taki wysoki jak ten na foto
    Po wyjęciu x koszyka wygląda dobrze jest wysoki
    Wkładam do żeliwnej patelni nagrzanej z kokryws i po jakimś czasie w piekarniku chleb się rozlewa i wychodzi płaski
    Dlaczego co mam zmienić?
    Zakwas dodaje żytni i bezglutenowy nie ma różnicy jest taki sam

    Reply

Zostaw komentarz