Menu
Na słono / Vegan

Chrupiące paluszki bezglutenowe

Domowe paluszki to chyba najszybciej znikająca przekąska w naszym domu. Czasem nie doczekają do całkowitego wystygnięcia. Dla dzieci przepis na chrupiące bezglutenowe paluszki będzie idealny, w końcu chrupać można zawsze i wszędzie! Z resztą, jeśli są pyszne to nie ma sobie co żałować. Przepis jest prosty, bez jajek, bez mleka, bez glutenu i jest doskonałą bazą, żeby poeksperymentować ze smakiem. Znikają błyskawicznie!

Chrupiące paluszki bezglutenowe

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

10

minut
Czas gotowania

40

minut

Składniki

  • 60 g ziaren słonecznika

  • 40 g mąki ryżowej

  • 40 g mąki gryczanej / jaglanej

  • 20 g skrobii ziemniaczanej

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 100 g wody

  • 15 g oliwy

  • Jeśli lubicie smakowe dodatki możecie również dodać je do ciasta, ja użyłam łyżeczkę rozmarynu i łyżeczkę płatków drożdżowych

Przygotowanie

  • Ziarna słonecznika uprażyłam na suchej patelni i po wystudzeniu zmieliłam w młynku do kawy. Suche składniki wymieszałam w misce, dodałam mokre. Rozłożyłam papier do pieczenia na dużą blachę od piekarnika. Ciasto przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam paluszki o długości ok 15 cm w niedużych odstępach od siebie (ok 1cm).
  • Możecie posypać przed pieczeniem sezamem, makiem lub solą jeśli lubicie. Piekłam w 180 st. przez 12 min, potem obróciłam na drugą stronę i dopiekłam przez 10 min.

Wskazówki

  • Jeśli nie macie rękawa cukierniczego możecie użyć grubszej torebki foliowej. Po napełnieniu jej ciastem, zsuńcie go do jednego boku, po czym odetnijcie róg. U mnie otwór miał ok 0,5 cm średnicy.
  • Z podanych proporcji zapełniłam paluszkami dużą blachę od piekarnika.

Jeśli już zasmakuje Wam ten przepis na domowe bezglutenowe paluszki to koniecznie sprobujecie też dyniowych bezglutenowych krakersów.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz