Menu
Na słono / Vegan

Krakersy dyniowe – bezglutenowe, wegańskie

Macie ochotę coś pochrupać? Mam dziś dla Was przepis na krakersy dyniowe bez glutenu! Domowe, wegańskie, chrupiące!
Sezon na dynie w pełni, więc korzystam ile się da! Powiedziałabym, że ogarnęło mnie jakieś dyniowe uzależnienie! Mogę ją jeść codziennie, trzy razy dziennie! Była zupa, ciasto, ciastka, placki, gofry, frytki, pasta kanapkowa na słodko i hummus… no to jeszcze coś do chrupania by się przydało:)

  • 75 g ziaren słonecznika
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 15 g tapioki
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 90 g pieczonej dyni
  • 90 g wody
  • 20 g oliwy

Mokre składniki zblendowałam razem z dynią, ziarna słonecznika podprażyłam lekko na suchej patelni, zmieliłam w młynku. W misce wymieszałam suche składniki, dodałam mokre i zagniotłam ciasto. Odstawiłam na 10 min po czym rozwałkowałam pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na ok 3-4 mm. Powstały placek przeniosłam razem z papierem na blachę piekarnikową i pocięłam radełkiem na kawałki (możecie użyć noża do pizzy) wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 20 -25min.

Po upieczeniu lekko przestudziłam i podzieliłam na krakersy. Jeśli uznacie, że są za mało chrupiące, możecie wstawić takie już połamane jeszcze na chwilę do piekarnika. Dyniowe krakersy bez glutenu robią się chrupiące po całkowitym wystudzeniu.

Wolicie pochrupać coś na słodko? Proszę bardzo! Mam dla Was przepis na złote, dyniowe herbatniki.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz