Menu
Boże Narodzenie / Na słodko

Makowiec prawie japoński – bez glutenu, mleka i cukru

Makowiec to jedno z moich ulubionych ciast ale… Gotowanie i mielenie maku, ucieranie masła z żółtkami i cukrem, piana z białek… to wszystko trwa. Przed świętami wszyscy mamy mało czasu więc, trzeba ograniczać do minimum ilość czasu spędzanego w kuchni. Postanowiłam przyspieszyć nieco przepis i tak powstał przepis na makowiec prawie japoński. Bez glutenu, bez mleka, bez cukru. Miękki, wilgotny od jabłek, naturalnie słodki od daktyli i pyszny. Idealny na świąteczny stół ale nie tylko, świetnie sprawdzi się przy podwieczorku lub w codziennym lunchboxie.

Makowiec japoński

Ilość porcji

tortownica o średnicy 22 cm

Czas przygotowania

15

minut
Czas pieczenia

45

minut

Składniki

  • 150 g mielonego maku

  • 50 g mąki owsianej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

  • 50 g posiekanych orzechów włoskich / laskowych

  • opcjonalnie drobne rodzynki i skórka pomarańczowa

  • 120 g białka w płynie (4 białka jajka)

  • 10 daktyli bez pestek

  • 50 g oleju

  • 150 g mleka roślinnego

  • 1 średnie jabłko

  • na polewę tabliczka czekolady plus łyżka masła / margaryny

Przygotowanie

  • Połamane na mniejsze kawałki daktyle włóż do małego garnka, zalej mlekiem i zagotuj. Odstaw do wystudzenia.
  • Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki (mak, mąkę proszek, posiekane orzechy i przyprawę).
  • Daktyle zblenduj z mlekiem na gładką masę, dodaj olej i wymieszaj z suchymi składnikami.
  • Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach do miski z masą makową.
  • Białka ubij na sztywno i dodając partiami, delikatnie wymieszaj z masa makową.
  • Spód foremki wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180° na ok 45 minut.
  • Po upieczeniu ciasto zostaw w foremce kilkanaście minut, po czym wyjmij do całkowitego wystudzenia.

Wskazówki

  • Jeśli macie mak w całych ziarenkach możecie zmielić go w młynku do kawy lub blenerze, nie musi być mielony na pył. Najlepiej kupcie już gotowy mielony, zaoszczędzi Wam to dodatkowe kilka chwil.
  • Ciasto w piekarniku urośnie a potem lekko opadnie. Po wystudzeniu powinno być równe, taka uroda makowca.
  • Jeśli wybieracie gorzka czekoladę może być potrzebna nieco większa ilośc dodanego tłuszczu.

Myślę, że docenicie prostotę i szybkość w przygotowaniu i polubicie mój przepis na makowiec prawie japoński. Nie wymaga spędzenia w kuchni 2 godzin, i myślę, że w 15 min spokojnie przygotujecie to ciasto do pieczenia. Jeśli macie więcej czasu sprobujcie makowca zawijanego z domową masa makową.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz