Menu
Na słodko / Vegan

Naleśniki kasztanowe

Naleśniki kasztanowe, bezglutenowe i wegańskie. Pyszne! Nie wiem skąd w naszym domu wziął się zwyczaj, że te naleśniki robię tylko w niedziele. Na tygodniu lecimy z innymi mąkami, ale jak niedziela to pojawia się przepis kasztanowy.

  • 120 g mąki kasztanowej
  • 40 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 320 ml mleka roślinnego, u mnie pół na pół z wodą
  • 2 łyżki oleju

Mąki przesialam do miski, dolałam mleko i olej, dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kilka minut. Ciasto jest rzadkie ale takie ma być. Smażyłam na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor z obu stron. Pamiętajcie, że te naleśniki szybko brązowieją na patelni, dlatego nie trzymajcie ich zbyt długo na ogniu.

U nas podane z waniliowym serkiem wegańskim. Naleśniki same w sobie są słodkie więc nie potrzebują zbyt wielu dodatków.

Brak komentarzy

    Zostaw komentarz