Dziś zapraszam na pieczone donuty, pączki bez glutenu, wegańskie i jeszcze bez cukru.
Też tak macie, że przychodzi Wam ochota na coś i sami nie wiecie na co? Ja tak mam ostatnio. Jakieś zimowe ciągoty na słodkości mnie dopadły:) Padło na pączki! Te smażone robię raz, może 2 razy w roku, pieczone to nie to… ale są jeszcze oponki! Co prawda przepis na donuty daleki od oryginału, bo bez glutenu i jeszcze wegańskie… ale za to poziom słodkości został podniesiony i humor się poprawił.
Do przygotowania pieczonych donutów bez glutenu będziecie potrzebować:
- 115 g mąki owsianej
- 90 g mąki ryżowej
- 60 g mąki migdałowej
- 50 g ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 6 łyżek ciepłej wody
- 2 dojrzałe banany
- 150 g mleka roślinnego
- 100 g oleju
- kilka kropli wanilii/ cukier z wanilią
Zmielone siemię lniane zalałam ciepłą wodą, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na bok. W misce wymieszałam wszystkie suche składniki. Oddzielnie zblendowałam banany, mleko i olej na gładką masę. Następnie do mąki wlałam płynną masę bananową, wanilię i „jajko” z siemienia, masę wymieszałam i przełożyłam do silikonowej formy na donuty. Piekłam 25 min w 180st.
Po upieczeniu wyjęłam do studzenia na kratkę i na koniec zimne obsypałam cynamonową posypką (mielony ksylitol z cynamonem). Wasze wegańskie pączki, pieczone donuty bez glutenu gotowe!
Z podanej porcji wyszło mi 10 dużych.
Przygotowałam dla Was też przepis na bezglutenowe pączki bez jajek i mleka. Te to bardziej klasyczne pączki, okrągłe, puchate. Mam nadzieję, że Wam posmakują. A może skusicie się na szybkie minipączki?
8 komentarzy
Marta
16 lutego 2022 at 22:04Jaką mąka mogę zastąpić – mąke migdałową ❓🤔
Marzena
16 lutego 2022 at 22:34Mąkę migdałową możesz zastąpić dając zamiast niej 30 g mąki owsianej i 30 g mąki ryżowej. Taka zamiana była już testowana i wiem, że donuty udały się:)
Karolin
21 czerwca 2022 at 21:54A czy można z mąka pszenna ?
Marzena
23 czerwca 2022 at 22:37Podejrzewam, że można. Nie podam dokładnych proporcji, bo nie używam mąki pszennej.
Aleksandra
30 stycznia 2024 at 21:06Co to jest PDP? 🫣
Marzena
1 lutego 2024 at 22:11Proszek do pieczenia:) już poprawiam. A przepis na te donuty polecam, sama robię je często;)
Agneszem
10 lutego 2024 at 13:13Można dodać jajko zamiast siemienia?
Marzena
15 lutego 2024 at 22:41Jasne!