Menu
Na słodko / Vegan

Mini pączki bez drożdży – bezglutenowe, wegańskie

Małe, mięciutkie i pyszne! To moja trzecia pączkowa propozycja dla Was. Myślę, że większość z Was zna już mój przepis na idealne pączki 3xbez, a kto jest tu od niedawna niech koniecznie sprawdzi go tutaj. Gwarantuję, że będziecie zadowoleni. Dla tych, co nie mają czasu na czekanie aż ciasto wyrośnie, lub muszą wykluczyć drożdże ze swojej diety przygotowałam coś nowego. Przedstawiam przepis na bezglutenowe pączki bez drożdży, jajek, mleka, białego cukru. Takie pączki z niczego ;D No dobrze, na pewno jest w nich dynia, która nadaje i utrzymuje wilgoć w cieście. Przygotowanie tych mini pączków razem ze smażeniem nie zajmie Wam więcej niż 20 minut! Przetestowane!

Mini pączki bez drożdży – bezglutenowe, wegańskie

Ilość porcji

ok 15-20 sztuk

Czas przygotowania

10

minut
Czas pieczenia

10

minut

Składniki

  • 50 g mąki ryżowej

  • 50 g mąki owsianej

  • 50 g skrobii ziemniaczanej

  • 50 g skrobii kukurydzianej

  • 15 g łusek babki jajowatej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • ok. 150 -180 g mleka roślinnego

  • 100 g upieczonej dyni / ugotowanej marchewki

  • 50 g słodzidła (ksylitol / cukier)

  • 20 g oleju

  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  • W niedużym garnku zacznij rozgrzewać tłuszcz do smażenia (olej/ smalec)
  • W misce wymieszaj suche składniki (mąki, skrobie, babkę i proszek do pieczenia)
  • Do blendera wrzuć upieczoną dynię, dodaj słodzidło, mleko i olej. Zmiksuj na jednolitą masę.
  • Do miski z mąka dolej masę dyniową i wymieszaj ciasto dokładnie łyżką. Początkowo będzie rzadkie, ale w miarę mieszania zgęstnieje.
  • Dłońmi zwilżonymi olejem formuj z ciasta okrągłe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wrzucaj je na rozgrzany tłuszcz. Smaż na średnim / mniejszym płomieniu do zezłocenia. Wyjmuj na ręcznik papierowy do odsączenia.
  • Zostaw do całkowitego wystudzenia i jeśli masz ochotę obsyp cukrem pudrem.

Wskazówki

  • *Do ciasta użyłam upieczonej dyni hokkaido. Możecie użyć też innej lub mrożonego pure. Ważne, aby dynia nie była zbyt wilgotna. Jeśli Wasza taka jest dodajcie mniej mleka. Pączusie udadzą się też z marchewką. Ugotuj 100g marchewki w niewielkiej ilości wody i zmiksuj z pozostałymi płynnymi składnikami (tak jak w przepisie)
  • Aby ułatwić sobie formowanie ciasta, dłonie posmarujcie odrobiną oleju. Ogólnie ciasto nie powinno kleić się zbytnio do rąk nawet nienatłuszczonych. Surowe kuleczki powinny trzymać kształt.
  • Przed wrzuceniem pierwszego pączka sprawdźcie temperaturę tłuszczu do smażenia. Optymalna to ok. 175° Jeśli nie macie termometru, wrzućcie mały kawałeczek ciasta do garnka. Jeśli opadnie na dno bez smażenia, to znak, że tłuszcz potrzebuje więcej czasu na rozgrzanie. Jeśli od razu zacznie się smażyć i wypłynie na wierzch, to znaczy, że pączki tez możecie wrzucać. Tylko ostrożnie! Pilnujcie, żeby temperatura tłuszczu nie była zbyt wysoka, jeśli pączki rumienią się zbyt szybko koniecznie zmniejszcie płomień.
  • Nie robiłam dużych pączków z tego przepisu. Istnieje ryzyko, że mogą być surowe w środku. Z podanych proporcji wychodzi 15-20 małych pączków, w zależności od wielkości.

Ciekawa jestem kto w tym roku wybierze tradycyjne pączki, a kto skusi się na ten przepis na bezglutenowe pączki bez drożdży? Ja chyba zrobię obie wersje. Jak szaleć to szaleć 😉

Przepis na najlepsze “tradycyjne” pączki bez glutenu, jajek, mleka i cukru ale na drożdżach, znajdziecie tutaj. To mój ubiegłoroczny hit, który bardzo polubiliście! Wychodzą też jako pieczone bułeczki (doczytajcie w uwagach do przepisu) Jest też przepis na pieczone donuty bananowe, klik!

5 komentarzy

  • […] zerknijcie na przepis na bezglutenowe donuty bananowe. Na blogu znajdziecie też przepis na szybkie mini pączki bez drożdży, i jak zawsze bez glutenu, mleka i tym razem również bez jajek. Mam nadzieję, że […]

    Reply
  • Aneta
    5 czerwca 2023 at 07:31

    One są smażone na głębokim tłuszczu? Ile cm oleju powinnam mieć w garnku?

    Reply
    • Marzena
      6 czerwca 2023 at 13:13

      Potrzeba tyle, żeby pączki mogły swobodnie pływac, zależy też od wielkości kuleczek ciasta. Ja wybieram zawsze garnek o małej średniej, wtedy i tłuszczu zużywam mniej.

      Reply
  • Karo
    28 kwietnia 2024 at 21:10

    Czy można użyć tego przepisu do pieczenia? 🙂

    Reply
    • Marzena
      7 maja 2024 at 22:29

      Szczerze, to nie mam pojęcia, niedy nie podejmowałam takiej próby. Ciasto jest na proszku, po usmażeniu nie jest aż tak sprężyste jak klasyczne pączki na drożdżach. Ciasto może okazać się zbite po upieczeniu, ale to tylko moje przypuszczenia.

      Reply

Zostaw komentarz